Slovačka traži radnike iz BiH, evo kolika je minimalna plaća

Datum objave: 24.04.2018   Broj čitanja: 633
Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i obitelj Slovačke Republike dostavilo je nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine informaciju o mogućnosti zapošljavanja državljana BiH u Slovačkoj.
Slovačka traži radnike iz BiH, evo kolika je minimalna plaća

 

U informaciji na dvije stranice detaljno su objašnjene mogućnosti zapošljavanja u Slovačkoj po različitim osnovama, kao i prava koja radnici mogu ostvariti u ovoj zemlji.

 

Između ostalog, u informaciji se navodi da od 1. svibnja 2018. godine u Slovačakoj stupa na snagu pravo zaposlene osobe iz BiH na osiguran smještaj ukoliko će u ovoj zemlji izvršavati rad na osnovu upućivanja poslodavaca iz BiH ili od poslodavaca u drugoj državi članici EU.

 

Ukoliko radnici zaključe ugovor o radu na teritoriji Slovačke, prema tamošnjim propisima, minimalna zarada je 2,759 eura za sat, odnosno 480 eura mjesečno.

 

Poslodavac je obavezan osigurati ishranu i naknadu za ishranu u iznosu od najmanje 55 posto od cijene jela, a najviše za svaki obrok do 55% iznosa dnevnice, prenosi Radiosarajevo.ba.

 

Uz objašnjenje prava za radnike, u informaciji slovačkog Ministarstva upozorava se da je bitno da radnici imaju važeći ugovor o radu i da poslodavac uplaćuje za njih socijalno i zdravstveno osiguranje. Za nezakonit rad mogu biti kažnjeni i poslodavac i radnik, a slovački inspektorat rada kažnjava radnike za ovakav prekršaj kaznom od 331 euro.

 

Do sada su u Slovačku bh. državljani odlazili na rad uglavnom preko privatnih agencija za posredovanje u zapošljvanju, pri čemu je bilo i prevara kroz zapošljvanje radnika "na crno".

 

Nedavno je na inicijativu Agencije za rad i zapošljavanje BiH održan sastanak sa predstavnicima slovačkog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i obitelj, te Nacionalne inspekcije rada Slovačke i Centralnog ureda za rad, socijalna pitanja i obitelj na kojem je zaključeno da se radnici iz BiH informiraju da ubuduće ne odlaze na rad u Slovačku putem privatnih agencija koje nisu registrirane u BiH.

 

Također, savjetuje se bh. radnicima da se za sva pitanja koja imaju o mogućnosti zasnivanja radnog odnosa u Slovačkoj obrate Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

 

Također, tada je priopćeno da će Agencija za rad i zapošljavanje BiH pokrenuti inicijativu prema Vijeću ministara BiH o zaključivanju protokola o razmjeni informacija o kretanjima radnika iz Bosne i Hercegovine na tržištu rada Slovačke.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio