Koja je razlika između ljetnih i zimskih guma?

Datum objave: 25.04.2018   Broj čitanja: 971
Ako niste stručnjak, oznake koje se nalaze na gumama mogu biti prilično zbunjujuće.
Koja je razlika između ljetnih i zimskih guma?

 

 

S ovim brzim vodičom ćete znati koja je razlika između ljetnih i zimskih guma.

 

Koje su karakteristike zimskih guma?

Tri su temeljne razlike između ljetnih i zimskih guma: struktura, sastav gume i uzorak gazne površine (šara).

 

U usporedbi s ljetnim gumama, zimske gume imaju sastav gume koji ostaje mekan pri niskim temperaturama i visoko užlijebljenu šaru (tisuće sićušnih utora) što osigurava optimalnu učinkovitost u hladnim uvjetima (suho, mokro, snježno ili ledeno). Prepoznatljive su po oznaci “pahuljice na planini” na vanjskoj stijenci gume.

 

Oznaka M+S (“Mud and Snow”, odnosno “blato i snijeg”) na vanjskoj stijenci nam govori o tome kakav dezen, odnosno geometriju šare imaju gume. Svaka guma čiji dezen ima određene geometrijske karakteristike može nositi na sebi oznaku M+S, bez obzira na to kakav im je sirovinski sastav što znači da ova oznaka ne govori nužno o tome jesu li gume zimske, ljetne ili cjelogodišnje.

 

Nasuprot ovoga, gume s oznakom “pahuljice na planini” su zimske gume koje zadovoljavaju propisane međunarodne standarde čime se jamči prava razina performansi u zimskim uvjetima. Preporuka je korištenje isključivo guma označenih s ovom oznakom u zimskom razdoblju.U kojim vremenskim uvjetima koristiti zimske gume?

Zimske gume najbolje se ponašaju na temperaturi ispod +7 °C, što se obično podudara s razdobljem od sredine listopada do sredine travnja, ovisno o vremenskim prilikama. Korištenje zimskih guma tijekom visokih ljetnih temperatura dovodi do ubrzanog trošenja.

 

Koji su pravi vremenski uvjeti za vožnju na ljetnim gumama?

S druge strane, ljetne gume jamče maksimalnu sigurnost iznad +7 °C. Njihov sastav i dizajn omogućuju dobro prianjanje i upravljanje na suhim i mokrim cestama u toplim uvjetima, pružajući visoku razinu dugovječnosti, uštede goriva i udobnosti.

 

Koja je razlika između ljetnih i zimskih guma?
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio