Što se skriva iza ove tri svadbene tradicije?

Datum objave: 28.04.2018   Broj čitanja: 696
Od bacanja buketa i podvezice do prenošenja preko praga – sve su ovo svadbeni običaji koje povezujemo sa srećom (i nesrećom), ali znate li koje je njihovo pravo podrijetlo?
Što se skriva iza ove tri svadbene tradicije?

1. Na dan vjenčanja, mladoženja ne smije vidjeti mladenku prije početka ceremonije.

 

Očevi mladenki u (ne tako) davna vremena nisu dopuštali da ih mladoženje vide prije vjenčanja jer su se bojali da bi mogli odustati od dogovorenog braka ako im se djevojke ne svide i tako nanijeti veliku sramotu njihovim obiteljima.

Zbog toga su se mladenci 'upoznavali' na samoj ceremoniji kada je bilo prekasno odustajanje.

 

2. Žena koja ulovi mladenkin buket i muškarac koji ulovi podvezicu sljedeći su na redu za stupanje u brak.

 

U Srednjem vijeku gosti bi nakon vjenčanja slijedili mladence u njihove odaje i pokušali otrgnuti komadić mladenkine oprave jer se smatralo da to donosi sreću. Tako su vjenčane haljine često bile potpuno uništene.

Zbog toga su mladenke počele tražiti alternativu za ovu tradiciju. Počele su gostima bacati bukete kako bi ih omele i "pobjegle", a na vratima odaja mladoženje bi okupljenim gostima bacali podvezicu.

 

3. Mladoženja mora mladenku prenijeti preko praga njihovog doma.

 

U drevnim kulturama postojalo je vjerovanje da je prag zajedničkog doma mjesto na kojem vrebaju zli duhovi, a ranjive mladenke bile su predmet njihovih želja. Smatralo se da duhovi lako mogu ući u mladenku kroz njezina stopala.

 

Zbog toga je mladoženja imao dužnost da prenese mladenku preko praga kako bi spriječio duhove da uđu u unutrašnjost doma, piše Zadovoljna.hr.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio