U Drinovcima, u općini Grude, pronađeni najstariji zlatni predmeti u BiH

Datum objave: 09.05.2018   Broj čitanja: 2471
U sklopu zaštitnog arheološkog istraživanja prapovijesne kamene gomile u mjestu Drinovci kod Gruda u prapovijesnom grobu pronađena su dva primjerka zlatnih predmeta ukrasnog karaktera.
U Drinovcima, u općini Grude, pronađeni najstariji zlatni predmeti u BiH


Prema tipološko-stilskim odlikama predmeta te kontekstualnim podacima unutar kojih su pronađeni, može se kazati kao pripadaju vremenu ranog brončanog doba. Riječ je o najstarijim do sada poznatim zlatnim predmetima s prostora BiH, priopćio je Odjel za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

 

Otkrivena su ukupno tri prapovijesna groba s tipičnom arhitekturom u oblikut kamenih škrinja i s tipičnim načinom polaganja pokojnika u grob, dok su u korpusu gomile pronađena dva mlađa, srednjovjekovna groba.

 

Također, vanjski rub gomile markiran je kamenim vijencem, koji kod takve vrste arheoloških nalazišta, osim fizičke, ima i naglašenu spiritualnu komponentu.

 

Kamene gomile predstavljaju svakako najprominentniju arheološku pojavu na prostoru Hercegovine, te kako ih je do sada mali broj sustavno istražen.

 

Općenito, gomile ili tumuli nastali su kao rezultat složenih društvenih, komunikacijskih i ideoloških procesa. U arheološkom kontekstu gomile su najčešće nalazišta iz domene kulta mrtvih, odnosno mjesto pojedinačnog ili češće višekratnog sahranjivanja, te karakterističan grobni monument.

 

Istraživanja su provedena pod vodstvom Tina Tomasa s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, dok su ostatak stručne ekipe činili Mirko Rašić s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, student arheologije Tomislav Mihalj, uz pomoć Vinka Hercega i Marine Boban, navodi se u priopćenju.

 

Fena

U Drinovcima, u općini Grude, pronađeni najstariji zlatni predmeti u BiH
TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio