Evo koliko vrijedi carstvo Gruđanina Anđelka Leke

Datum objave: 10.05.2018   Broj čitanja: 1033
Hanfa je na današnjoj sjednici odobrila Adrisu objavljivanje ponude za preuzimanje hotelske tvrtke HUP Zagreb, po cijeni od 3.969,16 kuna po dionici
Evo koliko vrijedi carstvo Gruđanina Anđelka Leke


Računica pokazuje da uz tu cijenu tržišna vrijednost HUP Zagreb iznosi 1,69 milijarde kuna, piše Poslovni.hr.

 

Kako je poznato, početkom veljače predsjednici uprava Adris grupe, Ante Vlahović i HUP-a Zagreb, Anđelko Leko, potpisali su u Zagrebu ugovor o kupoprodaji udjela i strateškom partnerstvu. Kao što se navodi u ugovoru, Adris grupa postaje vlasnikom 77,78 posto udjela u Expertusu, koji je većinski dioničar HUP-a (58,6 posto). Anđelko Leko ostaje vlasnik 22,22 posto Expertusa.

 

Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastupila je za Adris 3. veljače, nakon čega je bilo potrebno ishoditi odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, te podnijeti zahtjev HANFA-i za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje. U roku od 7 dana od dana primitka ovog rješenja, Ponuditelj je obvezan javno objaviti ponudu za preuzimanje. Nakon toga počinje teći razdoblje od 28 kalendarskih dana tijekom kojeg dioničari Ciljnog društva mogu prihvatiti ponudu za preuzimanje.

 

U Hanfinu rješenju se navodi da su u veljači Vlahović i Leko sklopili Opcijski sporazum kojim je ugovorena opcijska kupnja preostalih 22,22 % udjela u društvu Expertus d.o.o. Slijedom navedenog, Ponuditelj je posredno stekao svih 252.993 dionica Ciljnog društva koje neposredno drži društvo Expertus d.o.o., što predstavlja 58,56 % dionica s pravom glasa Ciljnog društva i daje pravo na 59,28 % glasova od ukupnog broja glasova na glavnoj skupštini Ciljnog društva, a čime Ponuditelj prelazi prag propisan člankom 9. stavkom 1. ZPDD-a.

 

Iz rješenja je vidljivo kako je Hanfa naložila Adrisu da osigura novac za plaća nje preostalih 178.999 redovnih dionica HUP Zagreb, za što račinica pokazuje da mu treba 710 mil. kuna, a za što je Adris već osigurao bankarske garancije. Ako se po toj cijeni računa, ispada da je tržišna vrijednost HUP-a Zagreb 1,69 milijarde kuna.

 

Inače, Anđelko Leko rođen je 1933. u selu Donji Mamići, Grude.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio