Grude: Na Cerama proslavljena svetkovina sv. Izidora FOTO

Datum objave: 11.05.2018   Broj čitanja: 3029
Više od 60 mještana podrijetlom iz zaseoka Cere u Grudama, okupilo se jučer na sv. misi povodom sv. Izidora, zaštitnika sela i zavjetne kapelice.
Grude: Na Cerama proslavljena svetkovina sv. Izidora FOTOSveto misno slavlje koje se svake godine održava 10. svibnja predvodio je grudski župnik fra. Stanko Pavlović. U propovjedi je pohvalio mještane koji svake godine pristižu na ovo mjesto i tako ga održavaju od zaborava.

 

Nakon misnog slavlja cerani su se okupili uz prigodni domjenak i prepričavali dogodovštine iz ovog nekoć vrlo živog sela, uživajući istodobno u pogledu koji puca na cijelu općinu Grude, Ružiće, Drinovce, jezero Krenica..

 

A da svi ne odlaze sa Cera pokazuje i obitelj Miloš koja je nedavno na Cerama kupila kuću u kojoj borave gotovo svakodnevno bježeći od gradske vreve.

 

Cere su naširoko postale poznate po na žalost, vijesti iz crne kronike, kada su nepoznati lopovi 2011. godine ukrali zvono sa ove zavjetne kapelice kako bi ga, po svemu sudeći prodali u sirovinu.

 

- Naši stari su otkidali od svojih usta i usta svoje djece kako bi izgradili kapelicu i postavili zvono. Prvi zvonar bio je pokojni Iko Zovak. Kapelica i zvonik su ponovno obnovljeni 1987. Staro je 2011. godine ukradeno 8. ožujka. Iako se govorilo o počiniteljima, grudska ih policija nikad nije otkrila. - Već od prošle jeseni počeli smo se interesirati za nabavu i financiranje novog zvona. Dosta ljudi se odazvalo donacijama i sudjelovalo u njegovoj kupnji. Ono je izliveno u Zagrebu i teško je 137 kg s natpisom: ‘Zavjetno zvono iz 1937. ukradeno je 2011., a novo zvono postavljeno je 2012. S jedne strane stoji križ, a ispod njega hrvatski grb. Na donjem rubu stoji natpis ‘Sv. Izidor - Gradina Cere’. Zvono je izlio Josip Tržec u Zagrebu, kazali su mještani te 2012. kada je bio i blagoslov novog zvona u čast sv. Izidoru na Cerama.


Pogledajte FOTOGALERIJU

 

Grude.com
FOTO: J. Ćorluka/Grude.com

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio