Od ponedjeljka nove cijene u FBiH: Gorivo skuplje za pet do deset feninga po litru

Datum objave: 12.05.2018   Broj čitanja: 482
Od 678 benzinskih crpki u FBiH, njih 450 je podnijelo zahtjev Ministarstvu trgovine FBiH za povećanje cijena, koje će na snagu stupiti od ponedjeljka 14. svibnja.
Od ponedjeljka nove cijene u FBiH: Gorivo skuplje za pet do deset feninga po litru

Cijene goriva će biti povećane za pet do deset feninga po litru. Ilustracije radi, cijena dizel goriva će sa 2,21 KM narasti na 2,26 maraka za litar goriva.

 

Kako piše Faktor, dva su glavna uzroka za novo povećanje cijena goriva. Prvi je nagli skok cijena nafte na svjetskom tržištu. Od početka svibnja do danas cijena nafte je skočila sa 71 na više od 77 dolara po barelu.

 

Drugi razlog je rast tečaja dolara u odnosu na euro, odnosno na konvertibilnu marku. Početkom godine jedan dolar je koštao 1,58 KM, a danas njegova cijena iznosi 1,64 KM.

 

- Domaći distributeri promptno reagiraju na svako povećanje cijena nafte na svjetskom tržištu, kao i na rast tečaja  dolara. Međutim, kada te cijene padaju, oni sporije obaraju svoje cijene, pravdajući se da još imaju zalihe kupljene po višim cijenama. Zbog toga, vjerojatno i u sadašnjim cijenama imaju rezerve da ne moraju odmah reagirati na povećanje cijena na svjetskom tržištu. Uostalom, ovo je već četvrto povećanje cijena goriva u FBiH od početka ove godine – saznaje Faktor od izvora bliskih Vladi FBiH.

 

Osim toga, pred početak svakog ljeta na globalnom nivou se događa pojava da proizvođači i distributeri smanjuju zalihe i umjetno povećavaju cijene goriva u periodu pred početak turističke, ali i građevinske sezone, kada se enormno povećava potražnja za gorivom. Za očekivati je da i domaći distributeri slijede ovu globalnu praksu.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio