FOTO: Ekipa portala Grude.com na Bleiburgu! Čović održao veličanstven govor

Datum objave: 13.05.2018   Broj čitanja: 2078
Polaganjem vijenaca uz Spomenik na Bleiburškom polju završena je komemoracija kojom se obilježava 73. obljetnica bleiburške tragedije i križnih puteva, kada je stradalo više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene NDH koji su se u svibnju 1945. u Austriji htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila Jugoslavenskoj vojsci.
FOTO: Ekipa portala Grude.com na Bleiburgu! Čović održao veličanstven govor

 

Svetu misu predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, koji je u propovijedi istaknuo da je Bleiburg metafora progona, mučenja i pogibije silnoga mnoštva naših sunarodnjaka koji su bez procesa i suda, bez groba i imena, umirali po logorima i grobištima u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

 

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović u svom je govoru naglasio da komemoracijom na Bleiburgu “čuvamo sjećanje na sve križne puteve hrvatskoga naroda”.

 

“Iskazujući zahvalnost za svaku žrtvu Križnog puta, misa sjećanja i trganja od zaborava Bleiburga neka nas ojača da pošaljemo snažnu civiliziranu poruku i onima koji bi ponovno pisali povijest našeg naroda u ime nas, kojima iznova smeta i ova komemoracija i naše hodočašće”, rekao je.

 

Istaknuo je nužnost svehrvatskog jedinstva, pogotovo danas kada si i Hrvatska i BiH suočene s problemom demografije.

 

“I sada nam je potrebno, više nego ikada, svehrvatsko jedinstvo. Opet se na kušnju stavlja naša demografska snaga i u Hrvatskoj i BiH. Potaknuti globalnim kretanjima ljudi i potragom za boljim životom, jer svatko iz svoje perspektive smatra da im današnje domovine nisu ponudile dovoljno, počeli smo ponovno napuštati svoja ognjišta i naseljavati druge zemlje”, upozorio je Čović.

 

Upozorio je i da su Hrvati u BiH neravnopravni spram druga dva naroda te da postoje nastojanja da se Hrvate potpuno obespravi i izbriše.

 

“Međutim, kao i mnogo puta do sada, kada smo bili stavljeni na najveća povijesna iskušenja, uspjeli smo se otrgnuti. Uvjeren sam da ćemo ponovno pronaći zajedništvo koje nam je sada potrebno više nego ikad prije te iznači način i formirati zajednički odgovor na ova moderna iskušenja našeg naroda”, kazao je, prenosi Narod.hr.

 

Upozorio je i da su Hrvati u BiH neravnopravni spram druga dva naroda te da postoje nastojanja da se Hrvate potpuno obespravi i izbriše. Međutim, kao i mnogo puta do sada, kada smo bili stavljeni na najveća povijesna iskušenja, uspjeli smo se otrgnuti. Uvjeren sam da ćemo ponovno pronaći zajedništvo koje nam je sada potrebno više nego ikad prije te iznači način i formirati zajednički odgovor na ova moderna iskušenja našeg naroda, kazao je.

 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izviždan je na Bleiburgu.

 

Ekipa portala Grude.com bila je i ove godine na najvećem stratištu Hrvata u povijesti. Pogledajte fotografije:


FOTOGALERIJA

 

Grude.com
FOTO: Grude.com

FOTO: Ekipa portala Grude.com na Bleiburgu! Čović održao veličanstven govor
FOTO: Ekipa portala Grude.com na Bleiburgu! Čović održao veličanstven govor
FOTO: Ekipa portala Grude.com na Bleiburgu! Čović održao veličanstven govor
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 36,9 miliona13.05.2018 13:13 sati
    Odličan je bio Čović i kao ministar financija. Posebno je bio drag Lijanovićima.
  • Xyz13.05.2018 12:03 sati
    Veličanstven, hahaha
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio