Osječani po kafićima skupljaju talog od kave na kojem raste biznis

Datum objave: 17.05.2018   Broj čitanja: 899
Svakog dana nakon šalice omiljenog vrućeg napitka njegovi ostaci najčešće završavaju u WC školjci.
Osječani po kafićima skupljaju talog od kave na kojem raste biznis

 

Naravno, govorimo o talogu kave, odnosno socu, odnosno fundaću. No, ovo je poprilično koristan talog, a kako ga nitko ne reciklira, Udruga Ospera (Osječki permakulturni aktivisti) oko toga je pokrenula cijeli projekt Use & Reuse.

 

U dogovoru s vlasnicima kafića aktivisti udruge biciklima svakodnevno skupljaju soc koji potom miješaju s ekološkom slamom i na tome uzgajaju gljive. Kada gljiva obavi primarnu razgradnju, ostatke daju glistama koje sekundarno razgrade soc, koji tada bude potpuno iskorišten i ponovno stavljen u uporabu putem glistinca – humusa, prenosi Manager.ba.

 

U ponudi trenutno imaju svježe i sušene gljive, a uskoro će biti i ukiseljene, prah od gljiva te paket za kućni uzgoj gljiva “Shrooms2go“. Tu je i glistinac – visokokvalitetni humus, paket za kućno pravljenje glistinca te gliste. Od otpada kave, pčelinjeg voska i eteričnih ulja rade svijeće koje odbijaju komarce. Pripremaju i online edukaciju za uzgoj gljiva na otpadu kave.

 

Ospera je svoj projekt utemeljila na principu kružne lokalne ekonomije u kojoj je od otpada dobila više vrijednih proizvoda i zajednicu suradnika koji zajedno rade na stvaranju održive ekonomije. Osim što stvaraju proizvode iz otpada, članovi Udruge žele potaknuti ljude na drugačije razmišljanje, pa i zapošljavanje.

 

Naime, cilj im je demonstrirati održivi model recikliranja i zapošljavanja na lokalnoj razini, odnosno potaknuti ljude da ostanu i rade u svojoj zajednici, prvenstveno Slavoniji. Dokazuju i da je moguće recikliranjem stvoriti proizvode koji imaju svoje tržište.

 

Zainteresiranima diljem Hrvatske edukacijama bi omogućili kopiranje modela ili osmišljavanje vlastite inačice projekta te pružili priliku da se tako zaposle. Osim toga, žele promovirati zdrav životni stil kao sastavni dio zelene ekonomije koja potiče ekološku proizvodnju, smanjuje ekološki otisak te potiče fizičku aktivnost (stoga soc prikupljaju biciklima).

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio