Cijene nafte blizu 80 dolara

Datum objave: 18.05.2018   Broj čitanja: 171
Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima nadomak 80 dolara, potaknute snažnom potražnjom, prijetećim sankcijama Iranu, smanjenom proizvodnjom u Venezueli i prekidima u opskrbi iz Nigerije.
Cijene nafte blizu 80 dolara

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,81 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 71,61 dolar.

 

Naftna tržišta podupiru prijetnja američkih sankcija Iranu i smanjena proizvodnja u Venezueli te snažna potražnja.

 

Stoga u britanskoj banci Barclays sada očekuju da će prosječna cijena barela u Londonu ove godine iznositi 70 dolara a u sljedećoj 65 dolara. To je sedam odnosno pet dolara više no što su procjenjivali do sada.

 

"Izmjenu prognoze u odnosu na prošli mjesec zahtijevaju nagli pad proizvodnje u Venezueli, odluka (američkog predsjednika) Trumpa da ponovo uvede sankcije Iranu, novi poremećaji u opskrbi iz Nigerije i sporadične potvrde novog ciklusa zarada proizvođača", tumače u banci.

 

 

U Barclaysu procjenjuju da je proizvodnja u Venezueli vjerojatno smanjena ispod milijun barela dnevno. Ta članica OPEC-a u travnju je proizvodila oko 1,5 milijuna barela dnevno, piše HINA.

 

U američkoj investicijskoj banci ujedno procjenjuju da će američke sankcije Iranu smanjiti ponudu za više od milijun barela dnevno.

 

U Nigeriji je Shell u četvrtak proglasio stanje „više sile“, najavljujući prekid u isporuci brenda sirove nafte Bonny Light. Očekivalo se da će izvoz te zemlje u lipnju iznositi gotovo 200.000 barela dnevno. Zbog curenja kasne i isporuke putem nigerijskog naftovoda Forcados.

 

OPEC je jutros objavio da se cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 76,75 dolara, što znači da je porasla 1,57 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio