Europska unija postigla dogovor o novim pravilima za banke

Datum objave: 26.05.2018   Broj čitanja: 611
Prema sporazumu agencija eurozone za nadzor nad ugroženim bankama će sada imati jasan mandat da postavlja limite i spriječi potpuno propadanje banaka.
Europska unija postigla dogovor o novim pravilima za banke

 

 

Ministri financija Europske unije postigli su sporazum o reformi pravila o kapitalu banaka, što se smatra velikim korakom ka jačanju financijske stabilnosti Unije.

 

Dogovor je kamen temeljac za realiziranje ideje o zajedničkom kriznom ili monetarnom fondu. Sporazum je postignut nakon 18 mjeseci žestoke debate između 28 vlada Europske unije o tome kako primjeniti nove propise koji će naslijediti hitne uredbe koje su donesene između 2007. i 2009. godine u vrijeme globalne financijske krize.

 

Njemački ministar financija Olaf Scholz je ocijenio da je dogovor dobar početak koji će omogućiti nastavak napretka u toj oblasti. Europske banke će, u skladu s ugovorom koji mora potvriti i Europski parlament, morati poštovati novi set pravila koji omogućava da plasman novca bude pod kontrolom i da imaju dovoljno pokriće, javlja agencija Reuters.

 

Njemačka i Francuska su snažno podržali dogovor, a drugi su ga prihvatili uz neke rezerve. Italija i Grčka su bile suzdržane, jer traže da se taj ugovor donese zajedno sa sporazumom o podjeli rizika među bankama.

 

Prema sporazumu agencija eurozone za nadzor nad ugroženim bankama će sada imati jasan mandat da postavlja limite i spriječi potpuno propadanje banaka. ''Dogovor će omogućiti bankama da bolje financiraju domaćinstva i kompanije u Francuskoj i u Europi'', rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio