Učenici iz 213 bh. škola završili PISA testiranje, rezultati krajem 2019.

Datum objave: 28.05.2018   Broj čitanja: 554
Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje je u travnju i svibnju provela je glavno istraživanje PISA 2018 (Programme for International Student Assessment), u kojemu je sudjelovalo oko 7.000 petnaestogodišnjaka iz Bosne i Hercegovine.
Učenici iz 213 bh. škola završili PISA testiranje, rezultati krajem 2019.


Učenici iz 213 osnovnih i srednjih škola odgovarali su na pitanja iz čitateljske i matematičke pismenosti i pismenosti iz prirodnih znanosti te popunjavali upitnik za učenike, dok su direktori škola popunjavali upitnik za školu.

 

Istraživanje je provedeno u suradnji s mjerodavnim obrazovnim vlastima i školama, a sve u cilju unaprijeđenja kvaliteta i razvoja učinkovitog obrazovanja za sve učenike. Rezultati istraživanja bit će međunarodno objavljeni u prosincu 2019. godine, nakon čega će se pristupiti izradi sekundarne analize.

 

PISA istraživanje, u kojemu sudjeluje više od 80 država svijeta, provodi se od 2000. godine pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a Bosna i Hercegovina po prvi put sudjeluje u sedmom ciklusu ovog istraživanja.

 

Kako svaki ciklus ima naglasak na jednome području, naglasak PISA 2018 bio je na čitateljskoj pismenosti.

 

PISA nema naglasak na nastavnim planovima i programima i reprodukciji usvojenih znanja, nego na sposobnostima učenika za primjenu usvojenih znanja i vještina stvarnim u životnim situacijama. Odnosno, cilj PISA istraživanja je ispitati u kojoj su mjeri petnaestogodišnji učenici pripremljeni za nastavak obrazovanja, uključivanje u proces rada i aktivno sudjelovanje u društvu.

 

Osim o znanju i vještinama učenika, PISA prikuplja podatke o individualnim, školskim i sistemskim čimbenicima koji utječu na postignuća učenika i pruža indikatore trenda, priopćeno je iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, javlja Fena.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio