Posudio novac novopridošlim radnicima da vrate dugove bankama, i dao prosječnu plaću 1200 eura!

Datum objave: 28.05.2018   Broj čitanja: 1196
Đuro Horvat, direktor međimurske tvrtke Tehnix, radnicima je posudio 250.000 kuna da izađu iz blokada. Kaže kako je platio 30 posto poreza na dobit da bi mogao taj novac dati radnicima, a oni će mu ih od 2019. godine vraćati u ratama, ali bez kamata.
Posudio novac novopridošlim radnicima da vrate dugove bankama, i dao prosječnu plaću 1200 eura!

 

Riječ je o 25 novozaposlenih radnika čiji su računi bili blokirani. Iako su naše plaće relativno visoke i prosjek iznosi oko 1200 eura, novozaposleni radnici su nam stigli iz tvrtki koje su otišle u stečaj te su im se na bankovnim računima gomilali dugovi. Šef financija mi je rekao da im, nakon što im isplatimo plaću, ne ostaje ništa za život. Zato sam odlučio uzeti svoju dobit i pomoći im u otplati njihovih dugova, objašnjava Đuro Horvat, direktor tvrtke Tehnix.

 

Kaže kako je platio 30 posto poreza na dobit da bi mogao taj novac dati radnicima, a oni će mu ih od 2019. godine, kroz sljedećih desetak godina, u ratama vraćati, ali bez kamata.

 

'Radnici su naš najveći kapital'

 

- Reagirao sam kao čovjek koji pokušava razviti moralni kapitalizam jer sam svjestan da tvrtka počiva na ljudima koji su zadovoljni. Jedino takav radnik može proizvesti proizvod u koji je ugrađena ljubav i to bi nam svima trebala biti nova vrijednost - nastavlja Horvat dodajući kako se nada da će njegov čin potaknuti i druge poslodavce da pomognu svojim radnicima, ali i državu koja bi trebala smanjiti poreze i doprinose.

 

- Iznosi plaćenih dugova su različiti, od 5000 pa do 25.000 kuna. Svi su s oduševljenjem prihvatili pomoć. Dodatno, imamo djelatnika čiji dug iznosi vrtoglavih 200.000 kuna, ali s njim još razgovaramo kako bismo pronašli rješenje da i njemu pomognemo. Radnici koji su dobili ovu posudbu nisu zainteresirani za istupe u medijima jer dolaze iz malih sredina i ne žele osudu susjeda, no sretan sam da mogu pružiti i na ovaj način primjer kako raditi u najboljem interesu čovjeka jer, kako sam rekao, radnici su naš najveći kapital - objasnio je Đuro Horvat iz Donjeg Kraljevca kraj Preloga.

 

U njegovoj tvrtki koja se bavi otpadom, proizvodnjom, projektiranjem i servisiranjem strojeva u eko industriji radi i Kristijan Pečarko, programer CNC strojeva.

 

- Čuo sam za ovu posudbu mojim kolegama. Ja sam u poduzeću zaposlen 15 godina i nisam u takvoj situaciji, no mogu vam reći kako je ta gesta jako razveselila sve kojih se tiče. Mnogi od mojih kolega imaju malu djecu, a banke su im bile za vratom. Ovdje sam jako zadovoljan i mogu reći da je riječ o jako dobroj tvrtki - rekao je Kristijan Pečarko.

 

Prosječna plaća 1200 eura

 

Radnicima je ovdje obitelj, dodaje Horvat, tu su im prijatelji, igraju nogomet nedjeljom i sigurno im je ljepše nego u inozemstvu, rekao je Horvat za emedimurje. U Tehnixu radi i dvadesetak povratnika iz inozemstva koji su radili u Njemačkoj i drugim zemljama pa su se odlučili vratiti kući.

 

Horvat dodaje kako to nije jedina mjera kojom potiče bolji život svojih zaposlenika, pa su tako povišice vrlo česte, a novozaposleni su dobili i po pet posto više iznose plaće nego što su ih imali u bivšim tvrtkama. Svi zaposlenici imaju trinaestu plaću. Trenutačno zapošljava 400 radnika, a nada se da će dogodine taj broj biti 600 djelatnika. Planira im i povećati prosjek plaće s 1200 na 1500 eura.

 

- Prošlo je vrijeme tajkuna. Sad je konačno došlo vrijeme partnera i prijatelja koje vidimo u svojim zaposlenicima - zaključio je Đuro Horvat.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio