Vila Vjetrenica na prigodnoj marki HP Mostar

Datum objave: 06.06.2018   Broj čitanja: 223
Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku „Mitovi i flora 2018.“ s motivom vile Vjetrenice i vrijeska.
Vila Vjetrenica na prigodnoj marki HP MostarVjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u BiH. Posjetitelje ostavlja bez daha ljepotom podzemnih vodenih tokova i vodopada, dvorana i hodnika. Mitološka povijest Vjetrenice odigravala se na Vilinu guvnu, gdje su se skupljale vile kako bi pjevale i plesale vilinsko kolo, a glavna među njima bila je vila Vjetrenica.

 

U zapisu stonskog kneza Sorkočevića iz 1582. stoji da: „Žitelji tamošnjeg kraja kažu da u toj špilji stanuju nimfe koje mi u našem jeziku zovemo vile i da tu noću priređuju svoje plesove…“ Vile su djevojke neopisive ljepote i plemenitih osobina. Bratimile su se s mladim ljudima, štitile ih i liječile ljekovitim travama. Među njima sigurno je bio i vrijesak, cijenjena ljekovita biljka koja dominira na prostoru oko Popova polja.

 

Autorica marke, koja se u poštanskom prometu nalazi od 22. svibnja 2018., je Magdalena Džinić Hrkać. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

 

Vila Vjetrenica na prigodnoj marki HP Mostar
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio