Nakon pritisaka prosvjednika niže cijene goriva u FBiH

Datum objave: 12.06.2018   Broj čitanja: 617
Cijena litre goriva na benzinskim crpkama u entitetu Federacija BiH već će od sutra biti niža za najmanje 5 pfeninga (0,25 eurocenti), rezultat je dogovora predstavnika vlasti s najvećim distributerima nafte koji je postignut u utorak u Mostaru nakon masovnih prosvjeda i blokada prometa u zemlji zbog visoke cijene goriva.
Nakon pritisaka prosvjednika niže cijene goriva u FBiH

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića u utorak je u Mostaru postigao dogovor s vodećim ljudima najznačajnijih distributera naftnih derivata u Federaciji BiH o sniženju cijene goriva.

 

 

"Cijena goriva bit će snižena najmanje za pet pfeninga. Obećanja su takva da će od sutra cijene biti niže", rekao je ministar Vujanović. Pojasnio je da je ministarstvo dobilo velik broj zahtjeva distributera naftom za smanjenje cijene goriva.

 

Ministar Vujanović je dodao kako stajališta distributera nafte, s obzirom na slobodno tržište formiranja cijena, nisu obvezujuća, ali da federalne vlasti mogu uvesti ograničenja marže i uravnoteženja cijena goriva.

 

Resorni ministar trgovine podsjetio je kako je cijena nafte naglo skočila nakon što se SAD povukao iz sporazuma s Iranom, te da se sada ponovno može mijenjati nakon dogovora američkog i sjevernokorejskog čelnika.

 

Vozači su u posljednja dva dana na jedan sat blokirali promet u više gradova u BiH u znak prosvjeda zbog visoke cijene litre goriva koja je na benzinskim postajama premašila 1,2 eura. Vlasti BiH su prije nekoliko mjeseci donijele i odluku o povećanju trošarina na gorivo kako bi bile u stanju nastaviti graditi autocestu na koridoru Vc.

 

Sličan prosvjed sprema se i u Hrvatskoj

 

Podsjetimo, u petak se sličan prosvjed organizira i u Hrvatskoj. Facebook grupa Stop rastu cijena goriva, koja već broji na desetke tisuća članova, poziva građane da u petak 15. lipnja zaustave vozila na cestama u znak protesta.

 

"Podržimo akciju za smanjenje trošarina na gorivo i spuštanje cijena ispod devet kuna. #ugasimotor", stoji u pozivu koji se dijeli društvenim mrežama.

 

"Naša inicijativa je da 15. lipnja od 17 do 17:10 imamo spontano okupljanje građana i da ugasimo automobile na većim prometnicama u gradu kako bismo vladi ukazali na prekomjerne tražbine i namete za gorivo'', kaže pokretač inicijative Stop rastu cijena goriva Vedran Franc.

 

"Odlučili smo se za 17 sati kao početak gradskog rush houra i mislim da bi se tu stvarno moglo vidjeti koliko znači kada se prometnice zaustave na deset minuta. Ovo je samo opomena i način da pokažemo da se može nešto napraviti", kažu iz inicijative, prenosi Hina.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio