Snažne poruke Reisa Kavazovića: Dozovimo se pameti i okrenimo jedni drugima, ostat će nam pusta ova zemlja

Datum objave: 15.06.2018   Broj čitanja: 475
Od danas, 15. lipnja 2018., vjernici islamske vjeroispovijesti slave tri dana ramazanski Bajram.
Snažne poruke Reisa Kavazovića: Dozovimo se pameti i okrenimo jedni drugima, ostat će nam pusta ova zemlja

 

Središnja bajramska svečanost na razini Islamske zajednice u BiH bila je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu gdje je bajramsku propovijed održao i bajram-namaz predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. U svojoj propovijedi Reis Kavazović je uz važnost pripadnosti vjeri snažno naglasio i potrebu ljubavi prema domovini i zajedničkog života svih u ovoj zemlji.

 

Vjeru i dobrotu su nam u nasljedstvo ostavili Božiji prijatelji i proroci. Oni su svjedočili vjeru i nisu gubili nadu i onda kada je sve u očima drugih izgledalo gotovo, kada se mislilo da je zlo konačno trijumfiralo. Povrijediti ljudsko dostojanstvo znači poniziti Božije djelo, a to je isto kao i izjednačiti se sa sotonom, biti proklet, omrznut i odbačen. Adam je stvorenje koje uči i griješi, ali svoje pogreške nastoji ispraviti pokajanjem i nastojanjem da učini dobro koje će pobrisati zlo - govorio je Reis Kavazović.

 

Poslao je snažnu poruku svim narodima u BiH: Trebamo se prebrojati, presabrati, dozvati pameti i okrenuti jedni drugima. Ostat će pusti naši krajevi, a samo naše džamije će govoriti da smo nekada tu živjeli. Kako god bilo, mi smo jedni drugima najvažniji. Teško onima koji u migrantskim redovima čekaju da drugi o njima odluče, a sami ne poduzimaju ništa. Budimo otvorenih srca prema drugima, činimo im dobro, a čuvajmo i njih i sebe od zla. Trudimo se da svojim radom steknemo dobro ovog i budućeg svijeta. Budimo svjesni da nema nagrade bez truda i dobra djela - istaknuo je Reis Kavazović.

 

Za kraj je ustvrdio: Opraštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima, i oslobađa nas teških tereta prošlosti. Gradimo stoljeće mira, podižimo zajedno naše obitelji u slozi i prijateljstvu.

 

U povodu Bajrama nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u ime katolika, kao i u svoje osobno ime uputio je iskrene čestitke reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini.

 

„Nakon Ramazanskog posta, slavlje Bajrama kod muslimana jača vjeru i zajedništvo u vjeri“, napisao je kardinal Puljić u svojoj čestitci te izrazio želju „da iz vjere u Boga budemo graditelji mira i sigurnosti u ovoj zemlji koja proživljava još teške posljedice nemilog rata“.

 

„Posebno je važno da iz vjere u jednog Boga ugrađujemo Božji zakon u međuljudske odnose i stvaranje stabilnosti i perspektive za ovo društvo u svojoj različitosti, koje se treba temeljiti u jednakopravnosti“, navodi se u čestitci kardinala Puljića koji je uz čestitku priložio i prigodnu Poruku Papinskog vijeća za međureligijski dijalog.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio