Stipe Botica novi predsjednik Matice hrvatske

Datum objave: 19.06.2018   Broj čitanja: 1568
Stipe Botica, ugledni kroatist, izabran je za novog predsjednika Matice hrvatske (MH) na Glavnoj skupštini MH održanoj u Rijeci. Botica je bio jedini kandidat za tu funkciju, a naslijedio je Stjepana Damjanovića.
Stipe Botica novi predsjednik Matice hrvatske

 

Zahvaljujući se na izboru, Botica je kazao kako bi volio da je bilo više kandidata za predsjedničko mjesto, jer bi to donijelo ‘propulzivniju atmosferu u Maticu’. Ocijenio je da Matica hrvatska u 21. stoljeću djeluje drugačija nego do sad te izrazio nadu da će se na sljedećoj izbornoj skupštini na upravljačka mjesta birati 40-godišnjaci.

 

Za potpredsjednike su od pet kandidata izabrani Anđelko Akrap, Luka Šeput i Dubravka Oraić Tolić. Na poziciji glavnog tajnika u sljedećem mandatu ostaje Zorislav Lukić, kao i Damir Zorić na poziciji gospodarskog tajnika. Božidar Petrač je izabran za književnog tajnika Matice hrvatske.

 

Izabrani su i članovi Nadzornog odbora, Suda časti i Glavnog odbora Matice.

 

Stipi Botici čestitao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Poštovani profesore Botica, u ime hrvatske Vlade i svoje osobno, čestitam Vam na izboru za predsjednika Matice hrvatske, jedne je od najstarijih i najvažnijih hrvatskih kulturnih ustanova, čija je uloga nezamjenjiva u promicanju nacionalnog i kulturnog identiteta naše domovine.

 

Velika je čast i odgovornost biti na čelu tako ugledne ustanove te Vam stoga želim svako dobro i puno uspjeha u njenom vođenju i radu na dobrobit našeg umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, kao i društvenog razvitka Lijepe Naše, istaknuo je premijer Plenković.

 

Stipe Botica rođen je 1948. godine u Otoku Dalmatinskom. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu je diplomirao, magistrirao i 1986. godine obranio doktorsku disertaciju. Od 1984. godine radi na Katedri za usmenu književnost tog fakulteta, gdje je od 2002. redoviti profesor u trajnome zvanju.

 

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu bio je dekan te pročelnik Odjela za kroatistiku. Bio je i voditelj Zagrebačke slavističke škole – Hrvatskog seminara za strane slaviste. Dobitnik je više nagrada, a među njima i medaljom rada 1984. godine, te nagradom za stručni i znanstveni rad s likom Ruđera Boškovića 1995. godine. Autor je 50-tak znanstvenih i stručnih radova, a uredio je i izdao 15-tak knjiga.

 

Matica hrvatska jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova.  Utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

 

Uz 20-tak redovnih biblioteka značenjem se ističe biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, u kojoj je objavljeno već više od stotinu naslova.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio