Nastavljen trend ekonomskog rasta BiH

Datum objave: 27.06.2018   Broj čitanja: 194
Visok nivo vanjskotrgovinske robne razmjene iz prethodne godine u gotovo istom intenzitetu nastavljen je i tijekom prvog kvartala 2018. godine.
Nastavljen trend ekonomskog rasta BiHTrend ekonomskog rasta u BiH iz prethodne godine nastavljen je i u prvom kvartalu 2018. godine, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje u svojoj analizi. Ovo povećanje poslovne aktivnosti ostvareno je ponajviše zahvaljujući izrazito povoljnim ekonomskim kretanjima u eksternom okruženju, kao i jačanju domaće potražnje.

 

Iako su podaci na nivou jednog kvartala nedovoljni za potpuno preciznu analizu ekonomskih kretanja u BiH, određeni raspoloživi indikatori ukazuju na povećanje poslovne aktivnosti. Porast broja zaposlenih osoba u prva dva mjeseca veći od tri posto, kvartalno povećanje robnog uvoza od 10,3 posto i prometa u maloprodaji veće od 5 posto, rast kredita u sektoru stanovništva od oko 7 posto i povećanje prihoda od PDV ukazuju na povećanje, kako privatne, tako i ukupne finalne potrošnje u BiH.

 

Sa druge strane, iako su podaci o kretanjima u domenu investicija prilično oskudni, povećanje uvoza kapitalnih dobara od preko 15 posto, porast kredita nefinancijskim poduzećima od 7,6 posto, te povećanje proizvodnje i uvoza građevinskog materijala na neki način ukazuju na moguće povećanje investicija, pišu Nezavisne novine.

 

Visok nivo vanjskotrgovinske robne razmjene iz prethodne godine u gotovo istom intenzitetu nastavljen je i tijekom prvog kvartala 2018. godine.

 

BiH je zahvaljujući izvoznoj potražnji i povećanju proizvodnih aktivnosti u zemlji zabilježila dvocifrene stope rasta ukupnog obima vanjskotrgovinske robne razmjene sa svijetom od 11 posto, izvoza 12,1 posto i uvoza robe 10,3 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom robe blago poboljšana.

 

Jačanje domaće potražnje (potrošnja i investicije), koja se uglavnom opskrbljuje kroz uvoz, rezultiralo je skoro ujednačenim stopama rasta uvoza i izvoza robe, što je u konačnici dovelo do povećanja vanjskotrgovinskog deficita od 7,3 posto u odnosu na isti period prethodne godine, navodi se u analizi.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2018
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio