'Prošao sam rat, pucali su na mene, ali Vatreni...'

Datum objave: 22.07.2018   Broj čitanja: 1132
Yuri Cortez (53), čovjek koji je snimio najluđe fotografije sa Svjetskog prvenstva i koji se nakon Mandžukićeva gola protiv Engleske našao ispod lavine “vatrenih”, prihvatio je poziv Hrvatske turističke zajednice te dolazi u Hrvatsku.
'Prošao sam rat, pucali su na mene, ali Vatreni...'

 

U intervjuu za 24sata iskazao je oduševljenje zbog skorog dolaska u Lijepu Našu, ali i ispričao anegdote i najvažnije trenutke iz novinarske karijere, koja mu traje već 27 godina.

 

- Radim u AFP-u 27 godina. Snimao sam četiri svjetska prvenstva, Olimpijske igre i još mnogo toga... ali da, pratio sam i rat. Bio sam u Iraku i Afganistanu, također sam bio i u palestinsko-izraelskom sukobu...Ono što me se najviše dojmilo tad bile su slike koje otkrivaju patnju civila na obje strane. Bol i tugu majki koje primaju tijela svojih sinova, kao i neopisivu sreću kad se oni živi vrate i zagrle se... Jako sam ponosan na posao koji radim, kako su me naučili profesori na fakultetu, kako poštivati etiku... Ponosan sam izrazito i na moje roditelje i braću, koji su me odgojili i naučili cijeniti vrijednost života, disciplini i preuzimanju odgovornosti u životu.

 

- Davno sam čuo i znam za Hrvatsku, pratio sam ratna zbivanja, kao i vašeg najpoznatijeg igrača, Davora Šukera, zvanog Šukerman.

 

- Poziv ovakve vrste se ne odbija. Bit će mi čast doći u Hrvatsku. Osjećam povezanost s vašom zemljom, za koju sam navijao - kazao je Cortez. Sedmodnevni boravak i odmor u Hrvatskoj Yuri Cortez će početi u Zagrebu, a nakon toga će obići obalu i otoke, ali i vidjeti sve ljepote kontinentalne Hrvatske.

 

Komentirajući kako se osjećao kad su ga hrvatski reprezentativci doslovce pregazili od sreće, kaže kako je to bilo neočekivano i iznenađujuće. 

 

- Bilo je jako neočekivano i iznenađujuće, pogotovo jer su se igrači toliko brinuli za mene tijekom te lavine koja je ostala snimljena zauvijek i kao povijesni trenutak za hrvatsku reprezentaciju i zemlju. Nisam se poslije čuo s vašim reprezentativcima, no ne znam hoću li ih upoznati kad stignem u Hrvatsku, kaže fotograf. 

 

Ispričao je kako je završio ispod cijele planine hrvatskih nogometaša: 

- Bio je gol. Vidim da Mandžukić slavi i vidim ga kako dolazi k meni. Počeo sam snimati njegove fotografije, u tom trenutku dolazi više igrača, a zatim sve više i više. Stižu i igrači s klupe, i lavina me baca unatrag, ali i oni padaju na mene. Nasreću, nisam izgubio kameru. Mislim da u tom trenutku uopće nisu shvatili da je ondje fotograf. Kad su shvatili da sam tamo, oni su mi pomagali, pitali me jesam li dobro, a onda dolaze i oni emotivni trenuci - rukovanje, zagrljaji, poznati poljubac Vide, koji će cijeli svijet pamtiti.

 

- Ako bude prilike, i moja obitelj će doći u Hrvatsku, moja kći, koja je studentica, svakako će doći, kaže Yuri za 24sata.hr.

'Prošao sam rat, pucali su na mene, ali Vatreni...'
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio