EU parlament: Digitalne valute plasirane od centralnih banaka uredile bi kripto tržište

Datum objave: 24.07.2018   Broj čitanja: 793
Razlika kriptovaluta koje bi na tržište plasirala banka jest u tome što bi ona bila posrednik pri provođenju transakcija
EU parlament: Digitalne valute plasirane od centralnih banaka uredile bi kripto tržište

 

Studija o konkurenciji na području financijskih tehnologija, načinjena od strane Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON), koji spada pod Europski parlament, pokazala je da bi digitalne valute plasirane od strane središnje banke mogao biti pravni lijek za izostanak politike tržišnog natjecanja u kripto sektoru.

 

"Dolazak dozvoljenih kriptovaluta promoviranih od strane banaka, čak i središnjih banaka, mogao bi promijeniti stanje na tržištu kriptovaluta i ponuditi konkurentnost koja trenutno nedostaje", stoji u priopćenju Europskog parlamenta.

 

Ujedno, studija spominje kriptovalute kao bitcoin (BTC), ali ne u pozitivnom smislu. Naime, vidi ih se kao tehnološku i operativnu paradigmu, koja je ujedno izvor disrupcija cijelog sektora, pod čime se misli na monetarnu politiku i financijsku stabilnost.

 

"Ostale disruptivne i inovativne aplikacije novih tehnologija uključuju umjetnu inteligenciju (AI), cloud računalstvo, biometriju, digitalni identitet, blockchain, cyber sigurnost, RegTech, Internet stvari (IoT) i proširenu stvarnost", dodatno se navodi u studiji koju potpisuje ECON.

 

Razlika kriptovaluta koje bi na tržište plasirala banka jest u tome što bi ona bila posrednik pri provođenju transakcija, a to je ono što zaljubljenici u kriptovalute nikako ne žele. Tradicionalni financijski sektor potpuno je drugačiji po tom pitanju jer ne može se pomiriti s činjenicom da nema kontrolu nad kolanjem novca, bilo "papirnatog", bilo digitalnog.

 

Ova studija to samo potvrđuje i pojašnjava da bi korisnici imali više izbora. S jedne strane privatne digitalne valute kao BTC, a s druge one koje će plasirati banke. Razlika je i u transparentnosti, ali prijepori su i po tom pitanju. Dok Europski parlament smatra da je transparentnije kad se posluje uz posrednika, zajednica koja stoji iza kriptovaluta smatra da je upravo veća transparentnost kad posluju dvije strane, direktno uključene u samu transakciju.

 

Dakle, sukobi na razini tradicionalnog financijskog sektora i onog koji je nastao na valu uspjeha kriptovaluta, samo će se nastaviti.

 

Kompletnu studiju možete pročitati OVDJE.


Grude.com/ICTbusiness

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio