Slobodna Dalmacija: Ratko Periću džabe si krečio

Datum objave: 30.07.2018   Broj čitanja: 2496
"Mi Međugorčani imamo veliku odgovornost prema cijelom svijetu. Jer zaista, Međugorje je postalo svjetsko središte molitve i obraćenja i zbog toga Sveti Otac pokazuje brigu za ljude koji dolaze ovamo i mene je poslao da pomognem ocima franjevcima organizirati ovo mjesto prihvata koje je mjesto izvora milosti."
Slobodna Dalmacija: Ratko Periću džabe si krečio

 

Tako je na kraju misnog slavlja u Gaju, na svetkovinu zaštitnika župe svetog Jakova, u svom obraćanju župljanima i hodočasnicima u Međugorju govorio apostolski vizitator, nadbiskup Henryk Hoser, kojeg je za tu pastoralnu misiju imenovao papa Frane.

 

Otkad je prije godinu dana mons. Hoser došao u Međugorje kao posebni izaslanik Svetog Oca, nastupila je nova era u viđenju službene Crkve prema "međugorskom fenomenu", koji traje od 24. lipnja 1981., otkad šestero vidjelaca – među njima troje još uvijek svakodnevno – svjedoče kako im se ukazuje Blažena Djevica Marija.

 


Ovo "međugorski fenomen", i to baš pod navodnicima, redovito se pojavljuje u izvješćima Mostarsko-duvanjske biskupije i njezina ordinarija Ratka Perića. Tako je i neki dan, u ponedjeljak 23. srpnja, primajući apostolskog vizitatora za Međugorje u sjedištu Biskupije u Mostaru, biskup Perić poručio nadbiskupu Hoseru kako on drži da su ukazanja Gospe u Međugorju "nevjerodostojna". "Mjesni ordinarij... na temelju brojnih ispitivanja ne drži vjerodostojnim nijedno 'ukazanje', nijednu poruku, nijednu tajnu, nijednu pergamenu", stoji u priopćenju iz Mostara. "U ta nevjerodostojna ukazanja 'međugorskoga fenomena' uključena su i ona navodna u prvih sedam ili deset dana 1981.", dodaje Mostarsko-duvanjska biskupija.
Međutim, očigledno je kako je mons. Ratko gotovo cijeli svoj biskupski vijek posvetio, po mom mišljenju, nepotrebnom ratu s Međugorčanima, u koje se zacijelo ubraja i mons. Hoser. Štono bi se narodski reklo, džabe je krečio.

 


Podsjetio bih ga na Gamalielovo upozorenje, kad su pred židovsko Veliko vijeće na silu doveli Petra i apostole: "I sad evo kanite se, velim vam, tih ljudi... Jer ako je taj naum ili to djelo od ljudi, propast će; ako li je pak od Boga, nećete ga moći uništiti – da se i s Bogom u ratu ne nađete."

 


Davno je, još prije dvadeset godina, fra Jozo Zovko ustvrdio kako je "Međugorje današnji Cenacolo, mjesto gdje Gospa moli sa svojim apostolima". Potvrđuju to i nedavne riječi nadbiskupa Hosera: "Obraćenje je novo usmjerenje vlastita života. To znači promijeniti put, napustiti nesiguran, pogrešan put i poći putom koji vodi k cilju. Došla je Marija, Kraljica mira. Ona nam pokazuje dobar put za naš život. Pokazuje nam najlakši i najkraći put da bismo došli do Boga koji je cilj našega života. Želim vam ovo obraćenje i novo usmjerenje da biste postali stupovi Crkve."

 

Ivan Ugrin/Slobodna Dalmacija

 

Dodali bismo na gornji dio da Ratko Perić nije proveo svoj biskupski vijek samo u ratu s Međugorjem, nego i s većim dijelom Hercegovine, i to mu narod neće oprostiti, što god se u budućnosti događalo. Bjesomučan progon franjevaca bliži se kraju. A žalosno je što se na kraj moralo čekati tolike godine, odnosno na odlazak Ratka Perića sa službe na kojoj je od 1992. godine. Valjalo je sve izdržati... Blizu je 2019. Bože daj razboritosti i priliku boljim, miroljubljivim ljudima.

 

Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • zdenko29.08.2018 11:35 sati
    Vječite lomače - Posvuda usplamtjele lomače pravde moderne, a one davne još su nedogorjele. - Razliježu se krici nedužnika i onih koji nedužni nisu, da nijedno vrijeme ne pobjegne od vlastitih zala i sramote. - Kome li pade napamet paliti lomaču usred hrama Gospodnjeg, da se i oči i duše zadime, da braća braću ne vide? - Reskim slovom i pohlepom poklonici novog poretka truju i misao i vrijeme, okrećući leđa Gospodnjoj riječi; - slovo ubija, duh oživljuje i pravda se sudu smije; tko na križ raspinje braću raspetom Bogu prijatelj nije! - Svanuća nade su odgođena do skončanja slabovidnih, koji ne prave razliku između ognja i lomače. Fra Vendelin Karačić
  • zdenko t.17.08.2018 12:28 sati
    nadam se da taj čovjek više neće imati nikakav utjecaj u izboru svog nasljednika
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio