Grude: Upisanih učenika manje nego ranijih godina

Datum objave: 24.08.2018   Broj čitanja: 1175
Godinama se smanjuje broj rođene djece na području općine Grude, a iako u manjoj mjeri u odnosu na druge lokalne zajednice, nisu je zaobišla ni iseljavanja.
Grude: Upisanih učenika manje nego ranijih godina

 

Tako je prema informacijama portala Grude.com u Osnovnu školu Ruđera Boškovića u Grudama upisano 78 učenika, što je za 10 manje nego kada su se učenici upisivali prošle godine. Unatoče tome, s obzirom na manji deveti razred koji je napustio školovanje ukupno će učenika biti više nego prošle godine.

 

U Srednjoj školi Antuna Branka Šimića u Grudama  je ukupno upisano 123 učenika, to je za 71 učenika manje nego u sezoni 2017./2018. kada ih je bilo 194. Unatoč tim brojkama Grude će i dalje proizvoditi kvalitetan kadar jer su osim gimnazijalaca upisani i odjeli ekonomista, medicinskih sestara, građevinskih tehničara, geodetskih tehničara, kuhara i konobara. Upravo to je bio vizionarski potez ravnatelja Srednje škole u Grudama Mladena Leke koji je standardnu gimnaziju obogatio s drugim strukama i zanimanjima prije nekoliko godina, pretpostavljajući kada je egzodus krenuo 2013. godine da će smanjenje učenika zahvatiti i općinu Grude pa je s većim izborom zadržao učenike.

 

Loša situacija je i u Širokom Brijegu, u tamnošnjoj Gimnaziji koja je u sezoni 2017./2018. imala 144 upisanih učenika, a u novoj sezoni ih je 69.

 

U Ljubuškom u Srednjoj strukovnoj školi upisano je 126 učenika što je za oko 80 manje u odnosu na prošlu godinu.

 

Nažalost, neke područne škole u ZHŽ-u žive na rubu egzistencije zbog nedostatka djece, a neke su ranije zatvorene jer učenika više nije bilo.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio