Počeo opći štrajk u Uljaniku, radnici ne znaju kada će dobiti plaću

Datum objave: 22.08.2018   Broj čitanja: 543
Radnici Brodogradilišta 3. maj, kao i cijele Uljanik Grupe, u srijedu su u sedam sati počeli opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj.
Počeo opći štrajk u Uljaniku, radnici ne znaju kada će dobiti plaćuMeđu radnicima Uljanika vlada veliko nezadovoljstvo, kažu sindikalni čelnici. Ogorčeni su jer im plaća za mjesec srpanj kasni već sedmi dan.

 

Sindikat traži da se Vlada izjasni je li im uopće u interesu zadržavanje hrvatske brodogradnje kao strateške djelatnosti.

 

Uprava Uljanika u utorak je priopćila kako tijekom postupka mirenja nije mogla sindikatima potvrditi točan datum isplate zaostale plaće te je, u razumijevanje razloga za štrajk, istaknula kako se nada da će on biti dostojanstven.

 

"Unatoč pozitivnim informacijama kojima raspolažemo, a to je da sve nadležne institucije i strateški partner ulažu maksimalne napore u iznalaženje cjelovitog rješenja za dugoročno funkcioniranje brodogradnje na obje lokacije, i u Puli i u Rijeci, socijalnim partnerima nismo bili u mogućnosti potvrditi točan datum isplate plaće za srpanj", kaže se u priopćenju.

 

Dodaje se kako "sve uprave i svi direktori društava grupe izražavaju žaljenje zbog kašnjenja plaće te i dalje ulažu maksimalne napore da se taj problem razriješi što brže".

 

"U potpunosti svjesni tereta života bez plaće koji nose svi radnici grupe te pritiska i odgovornosti koji je na sindikatima, uvjereni smo da će sutrašnjim legalnim i legitimnim štrajkom svi radnici grupe na dostojanstven način iskazati svoja očekivanja", kaže se u priopćenju Uljanik grupe.

 

Zamjenik povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u Brodogradilištu 3. maj Veljko Todorović u utorak je rekao kako je Sindikat metalaca "dobivao naznake da bi Uljaniku mogao biti odobren zajam HBOR-a, ali do 13 sati zajam nije odobren, kada je u Puli, u sklopu postupka mirenja, održan sastanak Uprave Uljanika i sindikata".

 

U utorak odblokiran račun

Brodogradilištu 3. maj u utorak je deblokiran račun, nakon što im je u petak tijekom dana blokiran, izvijestili su u utorak iz toga riječkog brodogradilišta.

 

Trojica ministara održala su u utorak poslijepodne sastanak u Vladi o stanju u hrvatskim brodogradilištima nakon kojega je ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio da je "nekoliko opcija na stolu", da će se konačna odluka znati za dan ili dva, te ocijenio kako je najavljeni štrajk radnika Uljanik grupe legitiman.

 

Horvat je izjavio kako je jedna od opcija i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR). Na pitanje da komentira činjenicu da je HBOR odbio dati kredit strateškom partneru Uljanika "Kermas energiji", kojim je Kermas namjeravao dati Uljaniku pozajmice za plaće, Horvat je odgovorio da je "odbijenica logična s obzirom na način na koji je zahtjev sročen".

 

"Hoće li se zahtjev ponavljati, vidjet ćemo idućih dana", zaključio je Horvat.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio