Zoran Trlin: U Grude dolazi 40 rukometnih trenera, a jedan je službeno i najbolji trener svijeta!

Datum objave: 22.08.2018   Broj čitanja: 2792
Zoran Trlin poznati je grudski gospodarstvenik i sportski djelatnik, tvorac rukometnog brenda iz dvorane Bili Brig.
Zoran Trlin: U Grude dolazi 40 rukometnih trenera, a jedan je službeno i najbolji trener svijeta!

 

Ekipa portala Grude.com s njim je razgovarala o rukometu, situaciji u HŽRK Grude, trenericama i igračicama kao i o festivalu rukometa koji će se održati od 28. kolovoza do 1. rujna kada u Grude borave Pero Metličić, Zlatko Saračević, Dragan Adžić i drugi uspješni rukometni radnici.Grude.com: Predsjedniče, nova sezona je pred vratima. Djevojke su na visinskim pripremama na Kupresu, a već 27. ovog mjeseca igraju prijateljsku utakmicu u Grudama protiv njemačkog SG Kappelwindecku koji će biti svojevrsni test pred težak obračun protiv TusSies Metzingena. Kakva atmosfera vlada u momčadi?

Zoran Trlin: Ekipa je počela sa pripremama početkom kolovoza. Nakon odrađenih liječničkih pregleda krenulo se sa treninzima u Grudama, a sada su u tijeku visinske pripremame na Kupresu. Atmosfera je dobra, cure rade naporno, ali su raspoložene i kao uvijek do sada ekipu krasi jedno veliko zajedništvo što je od velike važnosti i za uspješne igre. Nakon visinskih priprema i povratka u Grude kreće serija pripremnih utakmica.Grude.com: Stigla je nova trenerica Kornelija Leko, Zlata Zubac je prešla u sportske direktore. Vjerujete li da momčad može nastaviti šampionski niz, a i vratiti Kup BiH u Grude?

Zoran Trlin: Kub je došao u fazu razvoja u kojoj je neophodno stručni dio kluba drugačije organizirati i dodatno ojačati. Od ove sezone je to i urađeno i možemo sa zadovoljstvom reći da je stručno vodstvo kluba koje čine sportska direktorica i dvije vrhunske trenerice, iznimno kvalitetno, To garantira nastavak odličnog trenerskog rada po kojem je klub već godinama poznat. Očekujemo da će seniorska ekipa biti maksimalno spremna i da će kao i do sada svaka utakmica biti igrana kao da je jedina i odlučujuća. Za kakve rezultate će to biti dovoljno to ćemo vidjeti jer puno toga zavisi od zdravstvenog stanja ekipe tijekom sezone, a naravno i od kvalitete drugih ekipa Isto tako je važno istaći da imamo sjajan rad sa mlađim dobnim skupinama što potvrđuju rezultati naših malih rukometašica, ali i rukometaša u proljetnom dijelu prošle sezone. U svakom slučaju što se tiče stručnog i trenerskog rada možemo reći da je on u novoj sezoni u klubu podignut na još višu razinu.Grude.com: Otišle su Andrea Prusina i Ana Vrančić, standardne prvotimke, ali je došlo nekoliko mladih, a kvalitetnih igračica. Praktički, dosta smo mlađi nego prethodnih godina, pa hoće li to biti uteg ili prednost?

Zoran Trlin: Klupska strategija je da seniorska ekipa treba biti kombinacija mladosti i iskustva. U novoj sezoni ekipa će biti značajno podmlađena, ali to sigurno neće negativno utjecati na kvalitetu igre. Imamo dovoljno iskustva i među igračicama koje nemaju puno godina, jer je većina ekipe već godinama zajedno i recimo cure koje sada imaju 18-20 godina imaju iza sebe već 3 ili 4 sezone u kojima su igrale i osvojile naslove prvakinja BiH. Nove, mlade igračice u ekipu će svakako donijeti dodatni polet i svoje motive da i one osvoje naslov prvakinja. Ukupno gledano , rekao bih da ovo podmlađivanje ekipe sigurno neće biti uteg, a nadam se da će biti prednost u odnosu na prošlu sezonu,Grude.com: Izgradili ste sportski brend BiH, inicirali stvaranje reprezentacije. Praktički sve pozitivno oko ženskog rukometa krenulo je iz Gruda. Kako ste u tome uspjeli?

Zoran Trlin: Od početka smo stvari postavili ispravno. Nikada rezultat nije bio najvažniji cilj rada u klubu. Odlični uvjeti za razvoj mladih igračica donose masovnost u našoj školi rukometa, ali i privlače najbolje mlade igračice iz cijele Hercegovine da treniraju i igraju u Grudama. Godinama imamo vrhunski stručni i odgojni rad u svim dobnim skupinama. Ostvareni rezultati su posljedica uspješne provedbe ovakve klupske strategije. Razvoj svake igračice mora uključivati i reprezentativnu razinu što je bio veliki problem, ali su evo napravljeni prvo koraci poboljšanja i na tom planu.Grude.com: Dugogodišnji ste gospodarstvenik. Kako uspjevate zadržati konstantu uspjeha i u gospodarstvu?

Zoran Trlin: Okružen sam dobrim, vrijednim i sposobnim ljudima i u klubu i firmi . Uzajamno uvažavanje i poštovanje, puno rada i dosta odricanja, ali i puno zadovoljstva i eto stižemo nekako.Grude.com: Koji ste recept primijenili u stvaranju šampionske momčadi?

Zoran Trlin: Vrhunski stručni rad sa rukometašicama kako bi se od igračkog kadra kojim se raspolaže u određenom trenutku osigurao maksimalni učinak. Osiguravanje kvalitetnih uvjeta za treniranje i igranje. Podjela obaveza u klubu tako da svatko radi i odgovara za svoje obaveze bez ikakvog miješanja uprave u stručne poslove i obrnuto. Poštivanje i uvažavanje svih igračica i glavni naglasak na zajedništvu ekipe.Grude.com: Vidimo da se svi sportski kolektivi bore s preživljavanjem, odustaju od nastupa, ne idu u više rangove, a HŽRK Grude godinama uspješno djeluje.

Zoran Trlin: Ključno je ponašati se realno i skladu s mogućnostima u svakom pogledu. Dosljedno poštovati sve preuzete obveze prema svakome ,od sponzora, donatora, igračica, trenera, dobavljača, rukometnih saveza, drugih klubova…
Jednostavna je strategija financijske stabilnosti kluba. Prvo se moraju osigurati sredstva pa tek onda stvoriti bilo kakva obaveza prema bilo kome (trenerima, igračicama, prijevoznicima, proizvođačima sportske opreme itd). Kad se stvari tako postave onda ne možete doći ni u kakav financijski minus ili gubitak

 


Grude.com: Uspješno ste prebrodili zdravstvene poteškoće, kako se sada osjećate?

Zoran Trlin: Nakon operacije kralježnice stanje je bolje, ali sam u godinama kad se teško može reći da se zdravstvene teškoće mogu prebroditi, prije bih rekao da se možda mogu smanjiti i(li) malo odgoditi.

 


Grude.com: Za kraj, od 28. kolovoza do 1. rujna održava se 1. Festival rukometa u Grudama. Dolaze nam zvijezde poput Petra Metličića i Zlatka Saračevića koji će raditi s mladim djevojkama. Evo, vi ga najavite, ali i pozovite ljude na tribine, ne samo za festival nego i za sezonu koja samo što nije krenula.
Zoran Trlin: Ovo će svakako jedan od najvećih sportskih događaja u povijesti Gruda. Festival rukometa će okupiti sve rukometne generacije, od igračica i trenera svjetskog ugleda pa do djevojčica koje tek počinju svoje rukometne karijere.
Male Grude će biti domaćin velikim europskim rukometnim imenima i klubovima. ŽRK Budućnost iz Podgorice i RK Podravka iz Koprivnice su višestruki europski prvaci i ovogodišnji sudionici Lige europskih prvakinja. Njihov nastup i utakmice u Grudama su svakako najkvalitetniji sportski događaj u BiH. Osim toga u to vrijeme u Grudama će se održavati kamp za mlade rukometašice kojima će svoje znanje prenositi vrhunska trenerska imena od Dragana Adžića koji je bio službeno proglašen najboljim rukometnim trenerom na svijetu prije nekoliko godina pa preko nositelja olimpijskog i svjetskog rukometnog zlata, Zlatka Saračevića, legendarnog kapetana zlatne hrvatske rukometne reprezentacije Petra Metličića pa do najboljih BiH rukometnih trenera. Naš festival rukometa će imati i trenerski seminar te će Grude ugostiti preko 40 rukometnih trenera iz BiH. Sve u svemu Grude će biti središte ženskog rukometa ne samo u BiH nego daleko šire. Velika medijska pozornost ovog događaja se već osjeti kako u BiH tako i u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Zbog tog očekujem da grudski i hrecegovački ljubitelji sporta iskoristiti privilegiju da uživo vide rukometna imena i klubove koje su do sada mogli vidjeti samo na TV.

 

Ž.An/Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio