CESTA NEUM-STOLAC: Novom trasom moći će se voziti i 80 kilometara na sat

Datum objave: 28.08.2018   Broj čitanja: 633
Do 2022. godine trebala bi biti završena cesta Neum-Stolac koja će povezati bh. more s ostatkom zemlje i prepoloviti vrijeme putovanja na ovoj dionici.
CESTA NEUM-STOLAC: Novom trasom moći će se voziti i 80 kilometara na sat

U okviru projekta izgradnje magistralne ceste Neum-Stolac, u toku su radovi na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac.

 

Radi se o završetku radova na poddionici Stari Neum - Babin Do (5,3 km), izgradnji ceste na poddionici Babin Do - Oštrovac (1,7 km) i tunela Oštrovac (190 m). A tu je i izgradnja ceste na poddionici Oštrovac - Broćanac u dužini od pet kilometara.

 

Očekivani završetak radova je veljača iduće godine.

 

Radi se eksproprijacija

 

- Kad se okončaju ovi radovi bit će izgrađeno 12 kilometara ceste. U pripremi je ugovor za izvođenje radova na LOT 4 – poddionica Prapratnica – Hutovo (2,5 km ), uključujući i tunel Žaba (975 m ). Očekivani početak radova je rujan 2018. godine. Na ostalim poddionicama u toku je postupak eksproprijacije - rekli su za Faktor u JP Ceste FBiH.

 

Dodaju da početak radova na svakoj dionici ovisi o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanju urbanističko-tehničke dokumentacije, odnosno građevinske dozvole.

 

- Planirani period implementacije ovog projekta je četiri godine, tako da je očekivani završetak svih radova na ovoj cesti 2022. godina. Uvažavajući činjenicu da je postojeća cesta Neum-Stolac širine tri metra sa elementima trase za brzinu maksimalno 40 km/h, a da je nova cesta projektirana sa elementima trase za brzinu 80km/h i kraća za pet kilometara, možemo zaključiti da će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50 posto - kazuju u ovom poduzeću.

 

Podsjećanja radi, radovi na projektu se financiraju kreditnim sredstvima međunarodnih financijskih institucija EIB+WB (Europske investicijske banke i Svjetske banke), odobrenim kroz Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH, i to za tri dionice. Za završetak radova na dionici Kiševo – Broćanac predviđena sredstva su u iznosu 6,61 milijun eura.

 

Ukupno sedam poddionica

 

Izgradnja dionice Broćanac – Cerovica će koštati 21,46 milijuna eura, a dionice Cerovica – Drenovac 12,79 milijuna eura.

 

- U cilju efikasnije realizacije projekta, uvažavajući kompleksnost rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanja urbanističko-tehničke dokumentacije, bez koje nije moguće pristupiti izvođenju radova na terenu, a vodeći računa o tehničkim aspektima realizacije projekta, svaka od navedenih dionica je podjeljena na poddionice (kod nabavke na lotove). Dakle, imamo ukupno sedam poddionica (sedam lotova)- govore.

 

Eksprorijacija se financira sredstvima JP Ceste FBiH i Vlade FBiH.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ana28.08.2018 10:44 sati
    Do slijedeceg izbora 2022
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio