Traži se poticaj za proizvodnju duhana od 3 KM po kilogramu

Datum objave: 29.08.2018   Broj čitanja: 711
U prostoru Gospodarske komore FBiH u Mostaru održan je sastanak Grupacije proizvođača i prerađivača duhana i duhanskih proizvoda.
Traži se poticaj za proizvodnju duhana od 3 KM po kilogramu

 Bilo je riječi o problemima u proizvodnji i preradi duhana te su doneseni zaključci.

 

Zaključeno je da od nadležnog ministarstva treba zatražiti donošenje pojedinačnih pravilnika vezanih uz proizvodnju, otkup i preradu pojedinih tipova duhana, i to pojedinačno za tip berlej, tip virdžinija i za hercegovački tip duhana, posebno za hercegovački ravnjak koji ima zaštićeno zemljopisno podrijetlo, piše Večernji list.

 

Trebalo bi definirati referentne prinose, troškove proizvodnje i normative za proizvodnju, poticaje za pojedini tip duhana, uvjete organiziranja proizvodnje i kalo u primarnoj preradi. Naglašena je potreba sastanka s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Šarovićem, ministrom riznice Bevandom i ravnateljem UNO Džakulom te im argumentirano elaborirati razloge donošenja ovih pravilnika.

 

Potrebno je tražiti od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sastanak vezano uz povećanje poticaja za sve robne tipove duhana, tako da poticaj ne smije biti manji od tri KM po kilogramu, odnosno minimalno tri posto od iznosa trenutačne trošarine na rezani duhan.

 

Valja zatražiti sastanak s predstavnicima više institucija, među ostalima s predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine BiH, na kojem bi se zahtijevalo definiranje trošarinske politike vezano i uz duhanske proizvode u BiH, kao i za eventualni poticaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za izvoz duhana iz BiH u iznosu od 0,20 KM/kg kako bi mogli biti konkurentni na svjetskom tržištu, ali i radi popravljanja vanjskotrgovinskog deficita BiH.

 

Valja omogućiti poticanje proizvodnje domaćih sorti duhana, posebno hercegovačkog ravnjaka, tražiti uvođenje opcije povlaštene trošarinske stope za duhanske proizvode koje sadrže minimalno 51% domaćeg duhana u svojoj recepturi, a koji su proizvedeni isključivo u BiH.

 

Radi rasterećenja proračuna FMVPŠ-a, a i radi ujednačavanja poticaja na cijelom teritoriju BiH, treba zatražiti formiranje posebnog podračuna za fond pri UNO u koji bi se uplaćivalo 0,10 KM po prodanoj kutiji cigareta, odnosno 0,30 KM za svakih 100 g rezanog duhana, bez obzira o kojim cigaretama i rezanom duhanu se radi.

 

Sredstva iz tog fonda bi se zaključno s 31. prosinca tekuće godine raspodijelila na račune organizatora proizvodnje prema udjelu u ukupnoj proizvodnji duhana u BiH, koji bi onda kroz povećanu otkupnu cijenu ta sredstva plasirali poljoprivrednim proizvođačima prema predanim količinama duhana.

 

Zatražene su izmjene pravilnika o poticajima i druge mjere vezane uz poboljšanje položaja proizvodnje i prerade duhana, što bi trebalo rezultirati smanjenjem crnog tržišta te većim punjenjem državnog proračuna.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio