Korisnici mirovina iz Federacije BiH koji žive u RH više ne moraju dostavljati potvrdu o životu

Datum objave: 06.09.2018   Broj čitanja: 452
U priopćenju je navedeno kako je sada uspostavljen sustav razmjene podataka preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.
Korisnici mirovina iz Federacije BiH koji žive u RH više ne moraju dostavljati potvrdu o životu

Zavod za mirovinsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine izvijestio je u četvrtak kako korisnici mirovina stečenih u tom entitetu, a koji žive na području Hrvatske, više nisu obvezni dostavljati redovite godišnje potvrde kojima dokazuju da su živi jer će se činjenica smrti ubuduće utvrđivati kroz automatsku razmjenu podataka između ovlaštenih agencija u Hrvatskoj i BiH. 

 

Dokument pod nazivom "potvrda o životu" kojega su svi korisnici mirovina Zavodu MIO Federacije BiH morali dostavljati jednom godišnje bila je preduvjet redovitog nastavka isplata primanja po osnovi mirovinskog staža.

 

U priopćenju je navedeno kako je sada uspostavljen sustav razmjene podataka preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

 

"Za korisnike mirovine iz Federalnog zavoda koji su nastanjeni na području Republike Hrvatske činjenicu smrti utvrđivat ćemo putem razmjene podataka s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje (HZMO) te se stoga korisnici s područja RH oslobađaju obveze slanja potvrde o životu", stoji u priopćenju.

 

Odluka o obustavi slanja potvrda o životu odnosi se na oko 18.500 umirovljenika koji žive u Republici Hrvatskoj, dok će umirovljenici koji žive u drugim državama i dalje biti obvezni slati ih na adresu Federalnog zavoda MIO. 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio