Gruđanin je ''najmoćniji vozač'' u Hrvatskoj! I osoba od iznimnog povjerenja...

Datum objave: 10.09.2018   Broj čitanja: 1852
Usred priprema za referendum “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” tijekom 2014. godine došlo je do ozbiljnog, pomalo i bizarnog spora između čelnice inicijative U ime obitelji Željke Markić i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.
Gruđanin je ''najmoćniji vozač'' u Hrvatskoj! I osoba od iznimnog povjerenja...

 

Posvađali su se oko dizajna referendumskog reklamnog letka koji se u stotinama tisuća primjeraka trebao dijeliti po cijeloj Hrvatskoj. Bandić je inzistirao na grbu grada i jednakoj veličini slova u natpisima “Grad Zagreb” i “Birajmo zastupnike”, a Markić je to smatrala nepoštenim grafičko-političkim rješenjem. Željela je da i sama veličina slova jasno govori da referendum ne organizira Bandić nego njena udruga U ime obitelji.


Nezadovoljna što ne može direktno doći do Bandića, nazvala je njegovog pročelnika za obrazovanje, kulturu i sport Ivicu Lovrića, koji joj savjetuje da zove Bandićeva vozača. “Ja nikako ne uspijevam doći do gradonačelnika, ja zovem Ivana, ne javlja se. Voljela bih znati je li se nešto promijenilo”, žali se Željka Markić Lovriću.

 

To je samo dio tada snimljenog razgovora koji je u sudnici zagrebačkog Županijskog suda pušten prošlog četvrtka na početku suđenja Milanu Bandiću, Ivici Lovriću i direktorici Tržnice Zagreb Zdenki Palac u aferi štandovi. Tereti ih se da su inicijativi U ime obitelji omogućili besplatno korištenje gradskih štandova, te da su iz gradske blagajne podmirili tiskanje tisuća letaka i plakata, i tako referendumskoj inicijativi pomogli nezakonitom uslugom vrijednom 308 tisuća kuna.

 

 

Ivanu, koji se Željki Markić tada nije javljao na pozive, prezime je Jurčić. Godinama je već Bandićev vozač i osoba od njegovog iznimnog povjerenja, koji je tijekom vozačke karijere svjedočio svakakvim, vjerojatno i puno zanimljivijim političkim igrama vezanim uz gradonačelnika Zagreba od spomenutih pregovora sa Željkom Markić.

 

Iako dijelovi transkripta sa suđenja Bandiću i Lovriću sugeriraju da je Ivan Jurčić više od običnog vozača - na neki način posrednik, čovjek kome se obraćate kada želite uslugu ili primanje kod Milana Bandića, insajderi iz zagrebačke gradske administracije redom tvrde da je Jurčić samo vozač koji zbog specifičnosti svog posla ponekad mora igrati i ulogu njegove tajnice.

 

- Pa Bandić bi poludio da se javlja na svaki telefonski poziv, pa njega zovu svi živi i neživi. Logično je da se ponekad na telefon umjesto njega javlja vozač Ivan. Pa on s Bandićem, čovjekom koji je uvijek u pokretu, provodi silno vrijeme. Nije Ivan nikakav posrednik ili čovjek za specijalne zadatke. On gradonačelniku ponekad samo prosljeđuje poruke. Uostalom, Bandić stvari rješava sam - tvrdi naš sugovornik koji dugo radi u zagrebačkoj administraciji i blisko surađuje s gradonačelnikom.

 

Odgovor na pitanje zašto je vozač bio uključen u pregovore između čelnice inicijative U ime obitelji Željke Markić i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pokušali smo dobiti iz prve ruke, od pročelnika za obrazovanje Ivice Lovrića. No, do zaključenja ovog broja Lovrić nam nije odgovorio zašto je Željki Markić rekao da zove Bandićeva vozača.

 

- Nemam komentara - rekao nam je jučer gradonačelnikov vozač Ivan Jurčić nakon što smo ga pitali o njegovoj ulozi u pregovorima između Željke Markić i Milana Bandića te posreduje li i inače između Bandića i osoba koje od gradonačelnika nešto trebaju.

 

U prilog svojoj tezi da je Jurčić običan, po ničemu poseban gradski službenik, Bandićevi suradnici navode da gradonačelnik ima još dva službena vozača – Zdravka Krajinu i Vladu Džaju. Međutim, ako je doista tako, onda je Jurčić veliki pehist. Dok je Krajina nedavno posla s policijom imao zato što je službenim automobilom prošao kroz crveno, Jurčić se 2014. godine s policijom susreo na početku USKOK-ove velike antikorupcijske akcije Agram tijekom koje je Bandićevom vozaču pretražen stan. Kako, za razliku od Bandića i još desetak osumnjičenika, Jurčić tada nije priveden na ispitivanje, teza da se našao na putu istrage samo zato što je Bandićev vozač zasad još drži vodu.

 

No, zbog jedne stvari je on ipak posebniji od druge dvojice gradonačelnikovih vozača. I njegov otac Željko bio je vozač u gradskoj upravi.

 

- Željko Jurčić rođen je u Ružićima kod Gruda, selu par kilometara udaljenom od Bandićeva rodnog mjesta. Znaju se još iz mladosti jer su maltene vršnjaci. Mislim da je Milan samo godinu dana stariji od Željka. Međutim, i Željko i njegov sin Ivan samo su jednostavni ljudi koji se u životu snalaze kako znaju. Misliti da su oni neki važni ‘igrači’ u Bandićevom krugu jednostavno je pogrešno – govori nam osoba koja je u rodbinskoj vezi s Ivanom i Željkom Jurčićem.

 

Ivan Jurčić jučer za Nedjeljni Jutarnji nije želio razgovarati o toj temi. - Bez komentara - bilo je sve što nam je rekao.

 

Jutarnji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio