Nedostaje im 300.000 radnika: Dovoljno je da čovjek ne pije i da uopće želi doći na posao

Datum objave: 11.09.2018   Broj čitanja: 894
U Češkoj je nezaposlenost u kolovozu stagnirala na rekordno niskom nivou od 3,1 posto, ali se povećao broj slobodnih radnih mjesta na čak 313.000.
Nedostaje im 300.000 radnika: Dovoljno je da čovjek ne pije i da uopće želi doći na posao


Kako piše agencija Beta, poduzeća i javni sektor uzaludno traže toliki broj radnika među 230.499 nezaposlenih, priopćila je tamošnja Burza rada.

 

Najviše slobodnih radnih mjesta 63.000, nude poslodavci u Pragu, gdje je nezaposlenost 2,2 posto, a najmanje u regiji Karlovi Vari, gdje poslodavci nude svega 8.700 radnih mjesta.

 

Najviše se traže radnici u građevinarstvu, za montažu proizvoda, vozači teretnih automobila, te u ugostiteljstvu, prenosi Biznis.info.

 

Češki poslodavci više ne inzistiraju ni na punoj kvalifikaciji niti na nivou obrazovanja, a kako su ovih dana komentirali češki mediji, postaje dovoljno da čovjek ne pije i da uopće želi doći na posao.

 

“Prioritet za poslodavce je prije svega interes za to radno mjesto, volja radnika da nauči nove stvari, pouzdanost, fleksibilnost i volja da se radi. Poslodavci sami obučavaju zaposlene te organiziraju edukaciju i obuku”, rekla je na konferenciji za novinare generalna direktorica Burze rada u Češkoj.

 

Češki sindikati vjeruju da bi se problemi poslodavaca da pronađu radnike smanjili kada bi povećali plaće.

 

Prema podacima nacionalnog Zavoda za statistiku od prošlog tjedna, prosječna plaća u Češkoj u drugom kvartalu porasla je za 8,6 posto u odnosu na isti period prošle godine i sada je preračunato 1.250 eura bruto, što znači otprilike oko 1.000 eura neto.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio