Plenković: U Hrvatskoj se svi moraju dobro osjećati

Datum objave: 13.09.2018   Broj čitanja: 333
Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina u povodu 75. godišnjice Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom prisustvovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Plenković: U Hrvatskoj se svi moraju dobro osjećati

 

U obraćanju vjećnicima rekao je kako mu je čast iskazati poštovanje i zadovoljstvo što su se okupili u središtu Istre u gradu koji je važan za našu povijest, kulturu, obrazovanje, identitet Istre i Hrvatske. Na današnji dan 13. rujna 1943. objavljen je proglas Narodnooslobodilačkog odbora za Istru kojim se Istra priključuje matici zemlji i proglašava ujedinjenje sa ostalom hrvatskom braćom. Time je označen kraj okupatorske fašističke talijanske vlasti na prostoru Istre te početak njezine budućnosti u okviru Hrvatske matice. Učinjeno je tovoljom Hrvata i Slovenacai Talijana Istre koji su se sa svojih antifašističkih pozicija snažno i dragovoljno suprotstavili fašizmu. Odluku hrvatskog naroda Istre potvrdio je ZAVNOH i donio odluku o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj. Odluka o pripojenju potvrđena je na Saboru istarskih narodnih predstavnika 26. rujna 1943. godine kojom se Istra uključila u sastav tadašnje antifašističke Hrvatske.

 

Ove pazinske odluke kombinacija su težnje za slobodom onih koji su se odlučno suprotstavili okupatoru tijekom Drugog svjetskog rata i koji su pokazali ustrajnost i hrabrost u borbi protiv fašizma. Ovim odlukama postavljeni su temelji moderne Istre. Istra koja je bila jednako hrabra, odlučna i u Domovinskom ratu. Tu posebno naglašavam veliki doprinos 119. pulske i 154. pazinske brigade. Bili su tu kad je Hrvatskoj bilo najteže i kad je trebalo osloboditi okupirana područja u Domovinskom ratu.

 

Stoga uz punu svijest o snažnoj povijesti Istre i njenih težnji za dobar doprinos hrvatskoj državnosti danas u pazinu na ovu 75. godišnjicu možemo rezimirati sve ono što su i Istrani učinili za Hrvatsku i koliki doprinos daju boljitku zemlje, riječi su to premijera iz obraćanja na svečanoj sjednici.

 

Premijer je obraćanje završio porukom kako se u Hrvatskoj svi moraju dobro osjećati i kako sve manjine u zemlji moraju imati zajamčena prava, prenosi HRT.

 

Uoči sjednice premijer se u Pazinu sastao s istarskim županom Valterom Flegom, pazinskim gradonačelnikom Renatom Krulčićem te predsjednikom tamošnjeg Gradskog vijeća Davorom Slokovićem.

 

Plenković: U Hrvatskoj se svi moraju dobro osjećati
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio