Gazda iz BiH: Dajem im plaću 600 KM za rad u drugoj smjeni, ali neće da rade...

Datum objave: 14.09.2018   Broj čitanja: 3916
“Najviše registriranih KV nezaposlenih je u strukama: metalci, trgovci, mehaničari i mašinovođe, ugostitelji, električari, tekstilci, vozači, prerađivači drveta, te prerađivači hrane”, kažu u Zavodu za zapošljavanje RS.
Gazda iz BiH: Dajem im plaću 600 KM za rad u drugoj smjeni, ali neće da rade...

 


Poslodavci tvrde da svijećom traže takve radnike, da su im konkursi otvoreni mjesecima i da gotovo nitko ne može širiti proizvodnju iz tog razloga.

 

Poslodavci s kojima je Srpskainfo razgovarala o stanju na evidenciji nezaposlenih KV radnika kažu da je i dalje problem u tome što se kao nezaposleni evidentiraju i oni koji neće da rade ili rade na crno.

 

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca i direktor fabrike “Škrebić company” Dragutin Škrebić kaže da su KV radnici, koji su deficitarni na tržištu rada, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje isključivo zbog zdravstvenog osiguranja.

 

“Ne vjerujem da ima metalaca na Zavodu jer znam da moje kolege ne mogu da nađu tu struku. Pa, tekstilce više nitko ne može naći ni u snu. U Kotor Varošu bi zaposlili odmah 500 tekstilaca da mogu da ih nađu. Banjaluka isto tako ima potrebe za njima, Prijedor i Derventa isto. Oni ne traže posao ili rade u inozemstvu”, kaže Škrebić.

 

On kaže da ne može naći obućare i da zato angažira ljude sa završenom gimnazijom, ekonomskom ili trgovačkom i obučava ih. 

 

Direktor tvornice “Bema” Marinko Umičević kaže da ne vjeruje da na evidenciji nezaposlenih ima električara koji traže posao.

“Već duže vrijeme tražim električara. Nudim neto plaću od 1.000 maraka i nitko se ne javlja. Ili su otišli vani ili rade na crno, a na Zavodu imaju zdravstveno osiguranje”, kaže Umičević.

 

Kaže da se mora “lupiti šakom o stol” i prekinuti praksa financiranja socijalnog onima koji negdje rade. Tvrdi da u Mrkonjić Gradu, gdje također ima proizvodne pogone, od 1.200 nezaposlenih pola njih radi u Njemačkoj, a dolazi u RS da se liječi kada se ozlijedi ili razboli jer ima zdravstveno osiguranje preko Zavoda.

 

“Evo, ja imam potrebu zaposliti oko 300 radnika u drugoj smjeni, ali nitko neće da radi. Plaća za obućare je 600 KM, plus topli obrok i prijevoz. To ne može biti mala plaća ako imamo u vidu da je kod mene zaposleno više od pola njih s osnovnom školom”, dodaje Umičević.

 

Po najavama iz Vlade RS-a, bilo je predviđeno da od ove godine na evidenciji nezaposlenih više ne budu oni koji ne traže posao i da pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju isključivo preko Fonda ZO.

 

To je prihvaćeno u Vladi na prijedlog poslodavaca kako bi razdvojili aktivne od pasivnih tražitelja posla. Međutim, sve je prolongirano za narednu godinu.

 

Srpskacafe

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio