Čović iz Gruda poručio: Neki imaju Tursku, Rusiju... mi imamo Europsku uniju i našu Hrvatsku

Datum objave: 25.09.2018   Broj čitanja: 3177
Dok se drugi politički kandidati i članovi za Predsjedništvo bore tko će koga što više popljuvati, Dragan Čović na svojim predizbornim skupovima razgovara s ljudima, potpisuje im svoju posljednju knjigu "Iznad Crte" i državničkim govorima vraća nadu da Bosna i Hercegovina može ići naprijed.
Čović iz Gruda poručio: Neki imaju Tursku, Rusiju... mi imamo Europsku uniju i našu Hrvatsku

 

I večeras je Čović iz Gruda poručio da se neće baviti niti onima koji za nečiju korist žele skinuti nešto glasova strankama okupljenima pod sloganom "Zajedništvo", HNS-u predvođenim HDZ-om BiH. Podsjetimo, Čović je prvo došao do prostorija HDZ-a BiH gdje ga je dočekalo izaslanstvo predvođeno grudskim načelnikom i članom Predsjedništva HDZ-a BiH Ljubom Grizeljom, a zatim je otišao zapaliti svijeće i položiti vijenac na Spomenik hrvatskim braniteljima u Grudama.

 

 

Onda su se nazočni zaputili prema dvorani Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama gdje je održan veličanstven skup na kojem su govorili Ivan Leko, Zdenko Ćosić, Predrag Kožul, Stanko Musa, Goran Marić te na kraju Dragan Čović.

Na početku govora, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović zahvalio je ministru državne imovine u Republici Hrvatskoj Goranu Mariću na nadahnutom govoru (kojeg ćemo također donijeti u cijelosti) i na tome što se odazvao pozivu i podijelio radost ovog dana u Grudama zajedno sa svima nazočnima. Zahvalio je i ostalima koji su s druge strane granice došli pozdraviti političko vodstvo Hrvata u BiH, a bili su tu predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić i brojni drugi.

 

- Neki dan i u Saboru Hrvatske imali smo točku dnevnog reda pod nazivom "Pitanje Hrvata u BiH" koja je jednoglasno usvojena kao takva. Naša principijelnost, dosljednost u vođenju politike u ime hrvatskog naroda prepoznata je od svih u Republici Hrvatskoj. I ovo naše zajedništvo, razvoj opstanak i ostanak i jednako tako narod i domovina. To je nešto što su također trebali prepoznati svi, a oni koji nisu njima se nećemo baviti. Ja kao hrvatski član Predsjedništva BiH ponovno sam kandidat, primarno zbog toga što nismo usvojili izmjene Izbornog zakona da bismo osigurali legitimno predstavljanje po zakonu i što je brojniji narod u mogućnosti birati dva člana Predsjedništva BiH. Duboko vjerujem da možemo napraviti izmjene Izbornog zakona unatoč svemu ovom što se čini da do toga ne dođe - govorio je Čović.

 

Pozvao je građane u ZHŽ-u i čitavoj Hercegovini, u Posavini, Tuzli, Žepču, Srednjoj Bosni... da se uvežu u jedan pleter, da budu zajedno istaknuvši kako vjeruje da narod prepoznaje ono što se uradilo u zadnje četiri godine. - Danas ne postoji nijedna općina gdje žive Hrvati koja ima deficit u proračunu, nijedna županija, a naslijedili smo ih u kojekakvim vremenima, od platformi i alijansi - naglasio je Čović.

 

Onda se osvrnuo na program HNS-a BiH i HDZ-a. - S jedne strane smo stavili obvezu gospodarskih aktivnosti, od razvoja i investicija, malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede i turizma, a s druge strane imamo prometnu infrastrukturu, ekonomsku infrastrukturu i informacijske tehnologije. Drugi dio našeg programa je demografija, obitelj je osnovna vrijednost u društvu i takva politika u fokusu je HDZ-a i našeg izbornog programa. Naglašavam da smo to zbog svih stvari s kojima se suočavamo stavili na drugo mjesto. Treće pitanje o kojem naš program detaljno govori je pitanje naših branitelja. Domovinski rat za nas je svetinja, zaštita prava branitelja je naš imperativ i nećemo dozvoliti da bilo tko o njemu raspravlja ili odlučuje. I zato pozdravljam naše branitelje i generale, uvjeren sam da ono što radimo kad je u pitanju braniteljska populacija, sve ono što zagovara naš ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić, vrlo jasno poručuje svima koji su mislili kalkulirati oko hrvatskih branitelja da od toga nema ništa. Branitelji su nešto sveto i nećemo dopustiti bilo kome da o njima odlučuje, a za njih imamo još puno toga napraviti - kazao je Čović. Kao iduću točku spomenuo je pitanje pravne države i sigurnosti. - Mora zaživjeti vladavina prava u BiH, to je osnova i za sve one prethodne točke, a da bi pravna država zaživjela, pravosuđe, istražne institucije i sve ono što čini sigurnost u BiH na svim razinama mora biti do kraja depolitizirano, izvučeno iz ruku bilo kojeg pojedinca, političke opcije... - kazao je Čović.

 

Spomenuo je i pitanja zdravstvene i socijalne zaštite istaknuvši kako svakodnevno sjedi s ljudima koji daju pomoć onima kojima je socijalna zaštita potrebna.

 

Čović se osvrnuo i na događaj u Mostaru gdje je postavljen kamen temeljac za novu zgradu Farmaceutskog fakulteta u Mostaru.

Naglasio je važnost obrazovanja, znanosti, kulture, sporta, ali i medija. - Nemamo svoj kanal na hrvatskom jeziku, ali ćemo do kraja godine imati RTV Herceg Bosne koja je potpuno u vlasništvu naših općina i naših županija. I danas kad slušate u najavi ćete uvijek čuti o radioteleviziji Herceg Bosne. Završen je projekt kupovine Kissa i nećemo više biti taoci onih koji su podizali ruku za vitalni nacionalni interes kad smo mi tražili kanal na hrvatskom jeziku.

 

Govorio je i o budućnosti BiH u EU i NATO-u. - Ostalo je još pitanje našeg euroatlantskog puta, a što se tiče tog puta mi smo predvodnici. Taj put je temelj da bismo sustigli našu Hrvatsku. Duboko sam uvjeren da će svi koji su oko toga spekulirali morati razumjeti da je ovo EU da su Grude dio Europske unije i da će uskoro biti dio europskog prostora sa svom snagom i slabostima koje EU nosi, međutim to je put, drugog puta nema. Drugi se mogu osloniti na neke druge partnere bez obzira jesu to Rusija, Turska ili netko peti, nama su ostale Europska unija i naša Hrvatska - poručio je Čović.

 

Na kraju, još se jednom osvrnuo na pojam zajedništva. - Zajedništvo želimo podijeliti i s prijateljima Bošnjacima i Srbima koje sam više puta pozivao da se ne miješaju oko legitimnog izbora predstavnika Hrvata na bilo koji način. Dozvolite da Hrvati mogu birati svoje legitimne predstavnike i hrvatskog člana Predsjedništva i naš Dom naroda. Dok god u Ustavu imamo Hrvat, Bošnjak i Srbin legitimno predstavljanje je jedina osnova za koju mi trebamo sve dati. Mi smo se sačuvali kao politički narod zadnjih 20 godina, sjetite se Hercegovačke banke i svega što smo proživljavali na različite načine, sjetite se svih pritisaka koje smo imali. Tada su bili uvjereni, Hrvati će se razdjeliti i nestati s političke scene, a mi smo ostali kao politički narod , bez nas se danas ne može donositi nijedna odluka u BiH i uvjeravam vas da će tako ostati - kazao je Čović i pozvao na birališta 7. listopada. - Mi smo projicirali našu poziciju na 130 tisuća glasova, možda nekom izgleda puno jer ja sam zadnji put imao 128 tisuća glasova. Smatram da možemo imati desetak tisuća glasova više. Zato dođite glasovati 7. listopada, i vi koji ste u Hrvatskoj dođite glasovati - poručio je prvi čovjek bh. Hrvata koji očekuje podršku od 75 do 80 posto među Hrvatima.

 

 

S obzirom na sve što se događa Hrvatima u BiH, pokušaj nametanja predstavnika ujedinio je mnoge pa su Čoviću, a to se moglo vidjeti na fotografijama koje su se izmjenjivale na velikom ekranu, podršku dali brojni svećenici, gospodarstvenici, kulturni i sportski djelatnici, a sve s ciljem da Hrvati u BiH izaberu svog legitimnog i legalnog predstavnika. - Katolička crkva, gospodarstvenici, naša mladost, svi smo jedno veliko zajedništvo, stoga iziđite na izbore i pozovite ljude da iziđu na izbore - pozvao je predsjednik Čović iz Gruda.

Nakon skupa prvi čovjek bh. Hrvata družio se s ljudima u Grudama, a oni koji su uspjeli doći do njegove knjige za čiji je tisak zaslužna uspješna tvrtka Grafotisak iz Gruda, tražili su potpis i posvetu.

 

 

Tijekom utorka, portal Grude.com donijeti će i druge govore istaknutih političkih dužnosnika sa skupa u Grudama.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio