Restaurirala kipove iz 15.stoljeća tvorničkim bojama, službe zgrožene

Datum objave: 25.09.2018   Broj čitanja: 660
To je treći pokušaj neuspjelog restauriranja koji se dogodio u Španjolskoj tijekom protekle dvije godine ...
Restaurirala kipove iz 15.stoljeća tvorničkim bojama, službe zgrožene

Prvi je pokušaj bio kada je došlo do nesretnog slučaja u jednoj crkvi u Borji (Zaragoza) gdje je 81-godišnji restaurator amater oštećenu fresku iz 1930. godine koja prikazuje nadrealističnog Isusa pretvorio u mutnog čovjeka s majmunastim licem. Crkvu u kojoj se nalazi ta izobličena freska danas posjećuje oko 50.000 posjetitelja godišnje, piše Medjugorje-info.com

 

 

Zatim, prije nekoliko mjeseci, kip sv. Jurja iz 16. stoljeća, koji se nalazio u crkvi San Miguel de Estella na sjeveru Španjolske, koju je dobronamjeran ali nevješti kipar pretvorio u karikaturu promijenivši njegov lik do neprepoznatljivosti.

 

 

 

Treći takav pokušaj dogodio se isto nedavno na sjeveru Španjolske kada je restaurirana skupina svetačkih kipova iz kasnoga srednjeg vijeka. Drveni kipovi sad su obojeni u jarke boje.

 

Španjolka Maria Luisa Menendez htjela je unijeti malo živosti u svoju staru seosku crkvu. Stoga je u vlastitoj režiji obojila nekolicinu svetačkih kipova iz 15. i 16. stoljeća. O tomu je izvijestila novina La Nueva España u subotnjem izdanju.

 

„Nisam stručnjakinja za restauraciju, ali su ovi kipovi izgledali jednostavno grozno. Htjela sam ih obojiti kako bih to promijenila”, izjavila je Menendez.

 

Ova prodavačica iz maloga sela Rañadoiro u pokrajini Asturias u sjevernoj Španjolskoj tako je ove kipove odnijela kući. Prethodno je nadležnoga svećenika pitala za dopuštenje. Kipovi su doista došli do izražaja.

 

„Koristila sam samo one boje koje sam smatrala lijepima”, objasnila je Menendez i dodala kako je pri oslikavanju kipova koristila između ostaloga karmin i kreon.

 

Obojeni kipovi predstavljaju Blaženu Djevicu Mariju, njezinu majku Anu i Dijete Isusa. Osim toga, Menendez je obojila još jednu figuru Bogorodice s Djetetom Isusom i jedan kip svetoga Petra.

 

Odgovorni svećenik i nadbiskupija Oviedo nisu se htjeli izjašnjavati po pitanju ovoga slučaja. No državne su službe zgrožene nad ovim činom. „To nije restauracija, to je sramota”, komentirao je odgovorni za obrazovanje i kulturu za španjolsku pokrajinu Asturiju Genaro Alonso.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio