Hercegovački uštipci i cicvara na markama HP Mostar

Datum objave: 16.10.2018   Broj čitanja: 684
Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke u povodu Svjetskoga dana hrane koji su utemeljile zemlje članice Organizacije za prehranu i poljoprivredu – FAO. Na markama su prikazani motivi starih hercegovačkih jela – uštipaka i cicvare.
Hercegovački uštipci i cicvara na markama HP Mostar

Siromašno stanovništvo Hercegovine u prošlosti se hranilo jelima od povrća, žita i mliječnim proizvodima, a meso je bilo vrlo rijetko na trpezi, samo za velike blagdane. Hrana je bila jednolična, ali oskudni uvjeti i siromaštvo nisu bili prepreka da se u posebnim prigodama ne pripreme i posebna jela.

 

Niti jedna svečanost u Hercegovini nije mogla proći bez cicvare i uštipaka sa sirom iz mišine (mijeha). Bilo da se radilo o rođenju djeteta, svadbi, blagdanima…

 

Cicvara je specijalitet brdskih krajeva i danas je samo rijetke žene znaju napraviti. Uštipci se jedu sa sirom i pršutom ili se preliju kiselim mlijekom s dodatkom bijelog luka i rastopljenog masla.

 

Autor maraka, koje se u poštanskom prometu nalaze od 16. listopada ove godine je Marin Musa. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba, navode iz HP-a Mostar.

Hercegovački uštipci i cicvara na markama HP Mostar
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio