Zbog odbijanja cijepljenja djece roditelji kažnjeni s 5.800 maraka

Datum objave: 20.10.2018   Broj čitanja: 689
Iako je u BiH zakonski obvezno cijepljenje djece, zbog sve jačeg lobiranja protiv istog posljednjih godina opada broj cijepljene djece, a pogotovo opada pokrivenost cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MMR).
Zbog odbijanja cijepljenja djece roditelji kažnjeni s 5.800 maraka

Zbog epidemije ospica koja se pojavila u pojedinim dijelovima zemlje nadležni su bili prinuđeni poduzeti određene mjere, odnosno početi s kažnjavanjem roditelja koji odbijaju cijepiti djecu, piše Večernji list BiH.

 

S kažnjavanjem se prvo krenulo u RS-u.

 

Naime, zdravstveni inspektori u RS-u u ožujku su protiv devet roditelja koji su, unatoč pozivu, nastavili odbijati cijepljenje djece podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred sudovima.

 

Za dio njih sud je već izrekao novčanu kaznu u iznosu od 100 KM, što je minimalna zakonom propisana kazna. Maksimalna kazna iznosi 1000 KM.

 

Nakon inspektora u RS-u, s istom akcijom krenulo se i u SŽ-u. Sanitarni inspektori u SŽ-u do sada su uputili 306 poziva roditeljima koji su odbili cijepiti djecu, na koja su se odazvala 72 roditelja, dok su 234 u postupku službenog izjašnjavanja.

 

 

Glasnogovornica Županijske uprave za inspekcijske poslove Vildana Brdarić kazala je za Oslobođenje da je, poslije razgovora s inspektorima, 14 roditelja pristalo na cijepljenje djece, dok ih je 58 to odbilo, zbog čega su im izrečene novčane kazne od 5800 KM.

 

I u ovim slučajevima izrečena je minimalna kazna.

 

Naime, zakonom su u FBiH predviđene novčane kazne od 100 do 2000 KM. Prema propisima o načinu provođenja obvezne imunizacije, plaćanjem kazne roditelj nije amnestiran od daljnjeg cijepljenja djece.

 

Dio roditelja ne želi cijepiti djecu zbog bolesti koje su, tvrde, posljedica cijepljenja.

 

MMR cjepivo daje se u drugoj i sedmoj godini života, a roditelji posljednjih godina izbjegavaju to cjepivo zbog jakog lobija protiv cijepljenja, a koji dovodi u vezu to cjepivo s pojavom autizma.

 

Epidemiolozi kažu da ta veza nikada nije dokazana, a da se zbog pada cijepljenja tim cjepivom u mnogim zemljama Europe pojavila epidemija ospica. Često se može čuti da se spominje Njemačka kao primjer gdje cijepljenje nije obvezno.

 

U Njemačkoj, u kojoj cijepljenje od 1983. nije zakonski obvezno, i dalje je procijepljenost oko 90%.

 

Naime, u Njemačkoj su roditelji obvezni otići na savjetovanje o cijepljenju s pedijatrom, a nakon čega se očito ogromna većina odlučuje cijepiti djecu jer ima povjerenja u liječnike.

 

Njemačka istodobno računa na to da su njezini građani racionalni te da neće povjerovati u teorije zavjere ako imaju priliku o cijepljenju posavjetovati se s liječnikom. No, njemačko zakonodavstvo neracionalnim i štetnim smatra odbijanje roditelja da uopće odu na konzultacije o cijepljenju djece te to kažnjavaju s 2.500 eura, što nije mali iznos.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio