Novi udarac za Merkel, njezina stranka bilježi drastičan pad u Hessenu

Datum objave: 28.10.2018   Broj čitanja: 529
Stranke demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel pretrpjele su drastične gubitke na pokrajinskim izborima u saveznoj pokrajini Hessen u nedjelju.
Novi udarac za Merkel, njezina stranka bilježi drastičan pad u Hessenu

Prema prvim službenim proračunima, Kršćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Merkel osvojila je 27,9 posto glasova što je deset posto manje nego na izborima prije pet godina.

 

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je osvojila 19,9 posto što je isto tako gubitak od deset posto u usporedbi s posljednjim pokrajinskim izborima.

 

Stranka Zeleni osvojila je 19,5 posto što je njezin najbolji rezultat na izborima u Hessenu. Desno-konzervativna Alternativa za Njemačku prvi put je, osvojivši 12 posto glasova, ušla u parlament Hessena u Wiesbadenu.

 

Liberalno-demokratska stranka (FDP) osvojila je prema prvim rezultatima 7,5 te stranka Ljevica 6,5 posto glasova.

 

Prema sadašnjim rezultatima aktualna demokršćansko-zelena vlada na čelu s Volkerom Bouffierom (CDU) je zadržala većinu u parlamentu.

 

Nakon izbora u Bavarskoj prije dva tjedna gdje su stranke vladajuće koalicije u Berlinu pretrpjele slične dramatične gubitke, očekuje se da će nakon izbora u Hessenu doći do promjene u strankama vladajuće koalicije, a analitičari na isključuju ni izlazak SPD-a iz vlade, raspad koalicije i nove izbore.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio