Od 2019. neki će morati nabaviti novi televizor. Provjerite jeste li među njima!

Datum objave: 15.11.2018   Broj čitanja: 566
Prelazak na DVB-T2 standard očekuje se nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije, no svakako ne prije 2019..
Od 2019. neki će morati nabaviti novi televizor. Provjerite jeste li među njima!

 

Zbog prelaska na DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja dio građana trebat će nabaviti novu prijamničku opremu.

 

Kako su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) objasnili još prije dvije godine, prelazak na DVB-T2 standard očekuje se nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije, no svakako ne prije 2019. Poboljšat će se kakvoća usluge televizije, oslobodit će se radiofrekvencijski spektar druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija. U razdoblju od 2019. do 2021. građani će trebati prilagoditi svoju prijamničku opremu, piše Tportal.

 

"Ministar mora, prometa i infrastrukture osnovao je stručno Povjerenstvo koje ima zadatak izraditi prijedlog Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHz. Povjerenstvo je također pripremilo prijedlog Nacrta Nacionalnog plana djelovanja, u kojem je jedan od spornih dijelova krajnji rok prelaska na novi standard digitalnog zemaljskog odašiljanja.

 

Prijedlog Nacionalnog plana djelovanja u fazi je prikupljanja potrebnih mišljenja prije pokretanja postupka javnog savjetovanja. Nakon javnog savjetovanja prijedlog će biti upućen na usvajanje od Vlade Republike Hrvatske", odgovorili su iz HAKOM-a za Tportal.

 

Kako objašnjavaju, prelaskom na DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja, koji će biti definiran Strategijom, dio građana će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu – minimalno STB – Set Top Box uređaje.
Velika većina uređaja na hrvatskom tržištu već podržava spomenute standarde te je njihova cijena usporediva s prijamnicima koji ne podržavaju te standarde. Očekuje se da će dio građana kroz uobičajeni ciklus zamjene uređaja imati opremu prilagođenu za prelazak.

 

Cijena STB – Set Top Box uređaja na hrvatskom tržištu kreće se od oko 200 kuna.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio