Grude i Vukovar - Prijateljstvo koje će živjeti vječno

Datum objave: 19.11.2018   Broj čitanja: 1143
Ovog studenog prisjećamo se tužnih dana pada hrvatskog Grada heroja Vukovara. Na današnji dan 19. studenog, dan nakon pada Vukovara, JNA je ispred hangara Borova izvlačila ljude iz podruma, ranjenike, te civile.
Grude i Vukovar - Prijateljstvo koje će živjeti vječno

 

Slijedi masovan broj ubojstava i ratnih zločina. Ljudi su streljani, a najveći organizirani i masovni zločin dogodio se nad ranjenicima iz vukovarske bolnice i braniteljima i civilima.

 

Ovih dana mnogi Gruđani otišli su u Vukovar. I za jedan i drugi grad datum 18. studenog iznimno je važan. Grude su bile mjesto utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne. U trenucima kada je padao Vukovar Hrvati u BiH, svjesni da je Sarajevo u rasulu, Zagreb u panici, a Mostar pod tisućama rezervista JNA, kreću u samoorganizaciju.

 

Mate Boban i 30 lokalnih lidera utemeljuju Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu.

 

Osim što Vukovar i Grude povezuje povijesni datum, povezuje ih i jedan čovjek. Radi se o generalu Blagi Zadri, heroju s Trpinjske ceste, čovjeku koji je ledio krv u žilama jugoagresorima. Osim urođenih vojničkih sposobnosti, Blago je imao i one retoričke, dizao je moral malobrojnim vojnicima i na kraju je žrtva Vukovara izvojevala konačnu pobjedu. Koliko je velik bio Zadro, potvrđuje i to da nakon 16. listopada Srbi nisu smjeli saznati za njegovu smrt jer bi to njima diglo moral tako da su i dalje bili oprezni i strahovali da bi se negdje mogao pojaviti Zadro, uništiti im tenk i dodatno ih oslabiti.

 

Puno je poveznica, stoga bi u budućnosti trebalo razmotriti i potpisivanje Povelje o prijateljstvu glavnog grada Herceg Bosne i Grada heroja.

 

Ali, kako god bilo Grude i Vukovar su prijatelji, prijateljstvo su utemeljili naši veliki branitelji, naš HVO, prijateljstvo potvrđuje i razvojačeni branitelj Vedran Matić koji danas živi u Vukovaru sa svojom divnom, velikom obitelji. Prijateljstvo potvrđuju i mlađi naraštaji koji pohode Vukovar. I prijateljstvo će živjeti vječno... da se ne zaboravi!

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio