Cijene nafte prošloga tjedna potonule više od 10 posto

Datum objave: 26.11.2018   Broj čitanja: 244
Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, i to za više od 10 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od početka 2016. godine, a posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva.
Cijene nafte prošloga tjedna potonule više od 10 posto


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna potonula 11,3 posto, na 58,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,8 posto, na 50,42 dolara, najnižu razinu od listopada prošle godine.

 

Cijene prvo dosegnule najviše razine u 4 godine, a onda...

Do početka listopada cijene nafte snažno su rasle, dosegnuvši najviše razine u gotovo četiri godine, jer su se ulagači bojali oštrog pada izvoza nafte iz Irana nakon što SAD uvede sankcije na iranski naftni sektor.

 

No u proteklih sedam tjedana cijene nafte potonule su oko 30 posto jer najveći svjetski proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu, a pokazalo se i da iranski izvoz nije pao onoliko koliko su ulagači strahovali.

 

Osim toga, svi posljednji podaci upućuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, zbog čega se očekuje da će potražnja za energentima oslabjeti.

 

"Tržište uračunava u cijene usporavanje rasta gospodarstva, kao i to da trgovinski pregovori između SAD-a i Kine neće rezultirati dogovorom", kaže Phil Flynn, analitičar u tvrtki Price Futures Group.

 

Krajem ovoga tjedna predsjednik SAD-a Donald Trump i Kine Xi Jinping sastat će se u Argentini na marginama sastanka skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava.

 

Većina analitičara smatra da je malo vjerojatno da će se već na tom skupu postići dogovor, no moguće je da će se dogovoriti o smanjenju tenzija dok traju daljnji pregovori o trgovinskim pitanjima.

 

U međuvremenu, svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, a to bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom.

 

Proizvodnja raste, potražnja usporava

S druge strane, proizvodnja je snažno porasla. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procjenjuje da su proizvođači koji nisu članovi OPEC-a ove godine povećali proizvodnju za 2,3 milijuna barela dnevno, dok bi potražnja, po procjenama te agencije, iduće godine mogla porasti za samo 1,3 milijuna barela dnevno.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio