GRUDE: Svečano proslavljena 19. obljetnica Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići FOTOGALERIJA

Datum objave: 09.12.2018   Broj čitanja: 1419
Vjerujem duboko da nismo iznevjerili svoje poslanje.
GRUDE: Svečano proslavljena 19. obljetnica Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići FOTOGALERIJA


U Gorici je u petak 7. prosinca 2018. godine proslavljen 19. (devetnaesti) rođendan Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići. Svetu misu je predslavio župnik humački fra Ljubo Kurtović u koncelebraciji s mjesnim župnikom fra Stipom Markovićem i knjižničarom Franjevačke knjižnice u Mostaru fra Antom Marićem.

 

U prigodnoj homiliji fra Ljubo je naglasilo kako je Bratovština od svoga početka djelovala u župi na slavu Boga i svojih župljana, pomažući siromašne i usamljene, organizirajući mnoge lijepe i dobre stvari. Naglasio je kako članice i članovi Bratovštine i danas ne smiju posustati unatoč mnogima koji pokušavaju ovakve dobre udruge s plemeitim idejama obuzdavati na razne načine. Fra Ljubo je rekao da je potrebno više nego ikada i danas biti Sol zemlje i Svjetlo svijeta, upravo ono što Bratovština čini u današnjem našem prostoru!

 

Predsjednik Bratovštine Dragan Prlić na kraju svete mise pozdravio sve nazočne prigodnim riječima:
“Poštovani članovi Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, cijenjeni gosti i uzvanici sve Vas najsrdačnije pozdravljam danas u prigodi obilježavanja i proslave 19. Obljetnice naše Bratovštine! Hvala našim fratrima i svima za podršku sve ove godine. Hvala našemu dugogodišnjem prijatelju predsvodniku današnje svete mise fra Ljubi Kurtoviću koji je prije češće dolazio u nas, evo ovom svetom misom opet nam se polagano vraća, mislim da ćemo ga i ubuduće zvati. Hvala fra Ljubo, i svima svećenicima hvala, župniku fra Stipi Markoviću, fra Nikoli Spuževiću, fra Vinku Mikuliću i fra Anti Mariću! Pozdravljam naše zborove, Framu, Franjevački svjetovni red i sve molitvene zajednice naše župe.

 

Vjerujem duboko da nismo iznevjerili svoje poslanje. Radili smo i uradili mnogo. Ovdje ću citirati tekst fra Ante Marića s prvog predavanja našoj Bratovštini koje je kao tadašnji župnik nama održao 10. prosinca 1999. godine ovdje u ovoj crkvi. Između ostaloga je kazao:

 

„Bratovština sv. Stipana odigrala je veoma bitnu ulogu u očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta sv. Stipana od Imote u svojoj povijesti!

 

U svom djelovanju nikada, prema tadanjem ustroju i društva i crkve, nije zadirala u područje pridržano crkvi, koliko je za to isto područje odigrala neizmjerljivu ulugu, i crkvu kao takvu, te vjeru i vjerovanje na ovim prostorima spasila.

 

Zadatak joj je bio i stići i uteći, a osobno vjerujem da je jako vezana uz zvona i zvonjenje. Ne prepustiti zaboravu onu ulogu koju su Bratovština i malo zvono sv. Stipana iz 1747. odigrali (Turci su se bojali zvona, i dobro su znali da dokle se ono čuje, tu njima nema života), a stariji Goričani i Sovićani još dobro pamte, da su kao djeca za sv. Stipana ljubili konop od zvona, koji je bio položen preko praga crkve u svetkovini sv. Stipana Prvomučenika.

 

Bratovština je pripremala, poput jataka, fratru prostor, vrijeme i ljude, za slavljenje sv. Euharistije i sv. Sakramenata.

 

Ona se strogo brinula o moralnoj i vjerskoj kvaliteti življenja ove župne zajednice, da se narod ne bi olako predao liniji manjeg otpora, i ne daj Bože poturčivanju, jer je u tom naš porobljivač vidio svrhu i glavni cilj okupacije.

 

Vjerujem da je u ovom kvadratnom kilometru na tisuće sastanaka imao harni fra Stipan Vrljić s Bratovštinom, da je s njom sve dogovarao. Zato sam Vam neizmjerno zahvalan da će naše fratarsko druženje s Vama na ovoj staroj i svetoj župi biti upamćeno po tome da ste oživjeli Bratovštinu. Njen je zadatak i danas veoma velik, i nemojmo pomisliti, da smo stigli točci na kojoj treba odahnuti. Promičite ćudorednost, promičite sadržajnost života, budite zagovornici izdizanja života na veću i dostojanstveniju razinu. Proučavajte svoju povijest, poticaja za to imate na pretek. Nastojte oko sebe širiti optimizam, ne zaluđeni, već realni, a to s pravom možete. Danas, kad se mjenja način i struktura življenja na ovim prostorima, sačuvajte navade i odlike svojih roditelja i djedova. Volio bih biti skroz iskren i pojednostavljen: Izbjegavajte rastrošnost, pazite na riječnik, bdijte nad svojim svetinjama, njegujte svoju naciju, čuvajte svoju lokalnu crkvu, pomozite svojim fratrima i časnima, djevojke i mladići pazite na svoju čednost, očuvajte glas o dobroti i harnosti svog mjesta.

 

U ovo predbožićno vrijeme, kad smo sa svih strana bombardirani materijalnim, promislimo samo na jedno: Ateizam je najjači ondje gdje je Božić najokićeniji, gdje su danima po robnim kućama božićne melodije (vjerujte mi da sam to doživio 1975. u Freiburgu, i poželio slaviti Božić u svom Mostaru, gdje su nam se smijali da idemo u ckrvu, i gdje su sve radili da nam pokvare ponoćku, naša je vjera bila veća od onih koji su to sve slobodno uživali)!“

 

Eto, mislim da je sve rečeno u ovom fra Antinu tekstu!

 

Čestitajući Vam ovu 19. obljetnicu želim još jednom naglasiti: Budimo istinska i prava Bratovština sv. Stipana Prvomučenika Gorice i Sovića, sada i ovdje u svim našim sekcijama! Živjeli!“

 

Poslije svete mise u Galeriji u Gorici otvorena je izložba slika akadesmke slikarice Karoline Marušić iz Širokog Brijega. O Karolini i njezinoj izložbi nadahnuto su s velikim pohvalam autorici govorili fra Ante Marić i prof. Dragana Nuić Vučković. Karolinina izložba tematska je i nosi naziv Ladine priče. Zorana Grizelj je lijepo vodila program. Kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke “sv. Stjepan Prvomučenik Gorica” i duhovni pratitelj Bratovštine fra Vinko Mikulić prigodnim je riječima otvorio ovu izložbu i čestitao Bratovštini njezinij 19 godina postojanja i uspješnog rada sa željom da još dugo godina ustraje u činjenju dobrih djela! Voditeljica Zorana je pročitala i čestitku Bratovštini koju je uputila časa sestra Elizabeta Soldo koja je popraćena velikim pljeskom.

 

Za svetom misom i kod Otvorenje izložbe svojim su lijepim pjevanjem ovu večer učinile još ljepšom članice Frame župe Gorica - Sovići.

 

FOTOGALERIJA

 

GRUDE: Svečano proslavljena 19. obljetnica Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići FOTOGALERIJA
GRUDE: Svečano proslavljena 19. obljetnica Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići FOTOGALERIJA
GRUDE: Svečano proslavljena 19. obljetnica Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići FOTOGALERIJA
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio