FOTO: Studenti Studija hrvatskog jezika SUM-a posjetili Fojnicu

Datum objave: 11.12.2018   Broj čitanja: 838
Studij hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru sudjelovao je u programu Noć u muzeju u Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici.
FOTO: Studenti Studija hrvatskog jezika SUM-a posjetili Fojnicu

 

„Zahvaljujući ovom Projektu imali smo priliku upoznati se s bogatom arhivskom građom, etnografskom zbirkom te na zanimljiv način doživjeti duh nekog prošlog vremena. Osim toga, ovo je bila i odlična prigoda za druženje s kolegama s drugih fakulteta i iz drugih gradova. Radujemo se sličnim projektima u budućnosti”, rekao je predsjednik Kluba studenata hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskog fakulteta SUM-a "Franjo Milićević" Ivan Volić.

 

Predsjednica udruženja Ženskog interaktivnog ruralnog centra Milena Regoje objasnila je kolika je važnost podizanja svijesti mladih o očuvanju kulture i tradicije svih naroda u BiH.


Studenti su tijekom posjeta muzeju imali priliku vidjeti povijesne artefakte, različita oruđa, narodne nošnje i mnoge druge dijelove ostavštine naših predaka. Radionice pletenja, tkanja i slikarstva privukle su pozornost mnogih studenata, ali i njihovih profesora.

 

Andrić je napisao „žao mi je kad pomislim da izumire svakim danom naša stara čulna Bosna, a nema nikoga da zabilježi i sačuva mrku ljepotu nekadašnjega života… A žao mi je kad pomislim da sa svakom starom ženom umre jedan stih i sa svakim fratrom biva zakopana jedna historija“.

 

Upravo je cilj projekta Noć u muzeju u Fojnici podizanje svijesti mladih ljudi o važnosti i utjecaju kulturne baštine u Bosni i Hercegovini. Sama je koncepcija projekta bila iznimno dinamična te tako dodatno potaknula studente na prepoznavanje kulturne raznolikosti. Nadam se da će projekt prerasti u tradicionalnu manifestaciju u koju će se uključiti sve više studenata iz čitave naše države, kazala je prof. dr. sc. Helena Dragić.

 

Domaćini manifestacije Noć u muzeju u Fojnici bili su gvardijan fra Miro Relota i kustos Muzeja i knjižnice Franjevačkog samostana u Fojnici fra Janko Ljubos.

 

Treci.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio