Viteško izletište Zabrđe zbog čistog zraka danas je lječilište

Datum objave: 12.12.2018   Broj čitanja: 567
Za unaprjeđenje turističkih sadržaja i izgradnju potrebne turističke infrastrukture na području općine Vitez u strategiji njezina razvoja od 2014. do 2020. godine predložen je niz mjera.
Viteško izletište Zabrđe zbog čistog zraka danas je lječilište

 

Neke od njih su završetak uređenja izletišta Kruščica, izrada promotivnog materijala za promociju turističkih potencijala Viteza, uređenje pješačke i planinske staze prema izletištu Zabrđe... Planirano je, također, i asfaltirati cestu za Zabrđe, izgraditi turističke karte za vodiče i karte pješačkih ruta te promovirati ponudu Viteza, posebno šoping turizma.

 

Cjelodnevni odmor

 

Kada je, pak, riječ o izletištima i planinarskim domovima, na području općine Vitez ima ih pet. Kao prva ponuda za ljubitelje izleta i planinarenja ističe se Kruščićka planina koja obuhvaća sjeverozapadne dijelove planine Vranice u dužini oko 40 km s prekrasnim pojasom crnogorične i listopadne šume, prelijepim dolinama i pašnjacima, vrhovima, planinskim potocima i izvorima. Podatak da je Kruščićka planina nekada bila kraljevsko lovište cara Franje Josipa govori o kakvom se prirodnom bogatstvu radi. Krajem 50-ih godina 20. st. dolazi se na ideju da se na sjevernim najpitomijim obroncima izgradi izletište pa se tako na mjestu Zabrđa postavlja prvi planinarski dom koji postaje pravo malo lječilište za djecu i odrasle. Potvrda o tome 70-ih godina 20. st. stiže od liječnika iz Zagreba koji, boraveći u planinarskom domu, vrše mjerenja i kontrolu zraka te daju Zabrđu vrlo visoku ocjenu. Danas je planinarski dom “Zabrđe”, na nadmorskoj visini od 1030 m i sa svojim vikend-naseljem, biser Lašvanske doline. Izletište “Kruščica” izuzetno je atraktivno područje i odnosi se na izletišta na lijevoj obali rijeke Kruščice od mjesta zvanog Kurjevac do ulaza u izletište zvano Plavac. Kompletno područje planine Kruščice izuzetan je potencijal za razvoj turizma, a izletište Kurjevac ističe se zbog blizine građanima, solidne pristupne ceste i sve boljih infrastrukturnih kapaciteta za cjelodnevni odmor. Planinarski dom “Zaselje” nalazi se na obroncima Kruščićke planine u Zaselju. Kapaciteta je 40 ležajeva za noćni boravak, raspoređenih u sedam spavaćih soba. Dom raspolaže i dnevnim boravkom za smještaj 60-ak planinara - gostiju, kao i kuhinjom, kupaonicom i ostavom. U neposrednoj blizini doma su pomoćni objekti za vanjski dnevni boravak, hladnjak s pekarom te pomoćni objekt s drvarnicom...

 

Igraonice za djecu

 

Dom je priključen na niskonaponsku električnu energiju, a pitkom vodom opskrbljen je iz vlastitog vodovoda. Uz dom se nalazi igraonica za djecu s ljuljačkama i klackalicama te travnati teren za mali nogomet kao i teren za igru balota. Etnoselo “Čardaci” nalazi se na mirnoj lokaciji okruženoj prirodom, tri km udaljen od središta grada Viteza. Gostima su na raspolaganju restoran koji poslužuje specijalitete tradicionalne kuhinje, vodeni park, suvenirnica, ribnjak, besplatni bežični pristup internetu i parkiralište. Teniski tereni smješteni su kilometar od objekta. Masaže su dostupne u sklopu objekta, a usluga najma automobila na raspolaganju je na lokaciji udaljenoj tri kilometra.

 

Večernji list

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio