Miloš razriješen, Klepić, Smiljanić i Planinić ušli u NO Aluminija

Datum objave: 13.12.2018   Broj čitanja: 473
Vlada Federacije BiH jučer je dala prethodnu suglasnost za imenovanje Zdenka Klepića, Vedrana Smiljanića i Igora Planinića za vršitelje dužnosti članova Nadzornog odbora gospodarskog društva Aluminij d.d. Mostar, piše Večernji list BiH.
Miloš razriješen, Klepić, Smiljanić i Planinić ušli u NO Aluminija

 

Oni će biti članovi NO ispred državnog kapitala do okončanja natječajne procedure na razdoblje do najviše tri mjeseca. Vlada je tako, praktički na dan kada je istekao mandat dosadašnjem sazivu Nadzornog odbora, iz njegova sastava razriješila Dalibora Miloša, koji je bio predsjednik Nadzornog odbora, te Zorana Pandžu.

 

Zaustavljena propast

 

Novi-stari član Klepić je redoviti profesor, prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru. Smiljanić je predsjednik Odbora za reviziju EP Hrvatske zajednice Herceg Bosne, dok strojarski inženjer Planinić dolazi u NO Aluminija nakon što je u proteklom mandatu bio savjetnik hrvatskog člana bh. Predsjedništva te je radio u Hypo banci. Za njihovo imenovanje Skupština će glasovati 11. siječnja sljedeće godine.

 

U Nadzornom odboru i dalje ostaje predstavnik hrvatske Vlade Ivica Martinić, koji je i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora, dok male dioničare zastupaju Samir Anić, Davor Ramljak i Branko Sesar. Odluka Vlade Federacije BiH o razrješenju dužnosti dijela svojih članova u Nadzornom odboru Aluminija dolazi nakon iznimno dramatičnog dvomjesečnog razdoblja u kojemu je doslovno došao u pitanje opstanak ove kompanije. Na nemoguće uvjete za nastavak poslovanja upravo je ukazivao aktualni menadžment te Nadzorni odbor. Nakon toga su se u rješavanje ovoga problema uključili najviši hrvatski dužnosnici u vlasti te je, zahvaljujući potpori iz Zagreba te Vladi FBiH, napravljen aranžman koji bi trebao omogućiti nesmetan nastavak poslovanja ove kompanije sljedećih godinu dana bez da se dovodi u pitanje opskrba električnom energijom i ključnim sirovinama te da neće doći do blokade njegovih računa.

 

Traže kupca

 

U međuvremenu će vlasnici, a što je potvrdio i federalni premijer Fadil Novalić, nastaviti tražiti strateškoga partnera koji bi privatizirao ovu kompaniju iz Mostara te tako stvorio uvjete za potpuno stabiliziranje njezina poslovanja. Aluminij su visoke cijene električne energije i sirovina, pad cijene metala te višegodišnja nebriga predstavnika vlasnika doveli u situaciju da danas ova kompanija duguje oko 360 milijuna maraka. •

 

Večernji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio