Tiha noć, sveta noć... 200 godina od božićne himne

Datum objave: 21.12.2018   Broj čitanja: 442
Božićna pjesma "Tiha noć, sveta noć" nastala u prosincu 1818. slavi ove godine dvjestotu obljetnicu postojanja, a pjeva se na gotovo svim jezicima i na svim kontinentima.
Tiha noć, sveta noć... 200 godina od božićne himne

 

Vrhunac proslave dvjestote obljetnice "Tihe noći" bit će na Badnjak kada će se pjesma izvesti ispred kapele u selu Oberndorfu, blizu Salzburga. Ondje je 24. prosinca 1818. izvedena prvi put a tijekom vremena će postati božićna himna. Tada je na mjestu današnje crkve bila kapela.

 

"Ove godine očekujemo oko 6.000 ljudi na božićnom bdjenju, a obično ih bude 3.000 do 4.000", rekao je za AFP Clemens Konrad, direktor tamošnje turističke zajednice.

 

Oberndorf, kao i čitav Salzburg, gdje su i druga mjesta povezana s nastankom pjesme, ovih mjeseci ugošćuju niz manifestacija poveznih s proslavom obljetnice za koju je poziv upućen i papi Franji.

 

Autor teksta, austrijski svećenik Joseph Mohr, nije mogao ni zamisliti da će ta umirujuća pjesma nastala u vrijeme kada su u Europi tek  završili napoleonski ratovi, doživjeti takav uspjeh.

 

Skladbu za pjesmu sa šest kitica napisao je učitelj Franz Xaver Gruber koji je bio i orguljaš u crkvi u Oberndofrtu.

 

Prve engleske inačice teksta ("Silent night") zapažene su već sredinom 19. stoljeća. Od tada je "Tiha noć" prevedena na gotovo tristo jezika i narječja, a najviše su je pronijeli svijetom kršćanski misionari.

 

"Tihu noć" su pjevale brojne zvijezde, od Elvisa Presleyja do Celine Dion i lutaka Muppet Showa, a 'zloupotrijebila' ju je njemačka metal skupina, pa čak i zbor koza, prenosi Hina.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio