Domagoj Andrijanić: Povećali smo broj zaposlenih, uštedjeli obrtništvu desetke milijuna KM

Datum objave: 09.01.2019   Broj čitanja: 3157
Gospodarske teme na početku godine uvijek su prilika da se izanalizira ono što je u prethodnom razdoblju napravljeno, te ono što će se raditi u narednom razdoblju. Uz velike tvrtke, najvažniji gospodarski segment danas je obrt. On u BiH zapošljava 57 tisuća ljudi.
Domagoj Andrijanić: Povećali smo broj zaposlenih, uštedjeli obrtništvu desetke milijuna KM

 

O tome, ali i drugim gospodarskim temama za Večernji list je govorio glavni tajnik Obrtničke komore u Federaciji BiH Domagoj Andrijanić.

 

Gospodine Andrijanić, poznato je da je Obrtnička komora FBiH pozitivan pokretač gospodarskih procesa u Federaciji, otvorena svom članstvu i cjelokupnoj javnosti. Za one koji ne znaju, o kakvoj se instituciji radi?

Obrtnička komora Federacije BiH je institucija osnovana odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Prema zakonskim odredbama, zastupa i predstavlja obrtnike i osobe koje obavljaju srodne djelatnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine pred federalnim i drugim tijelima, u zemlji i inozemstvu. Aktivno sudjelujemo u radnim skupina Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a posebno u područjima gospodarstva i gospodarske politike. Komora funkcionira kroz jedinstven sustav koji čini deset županijskih obrtničkih komora i Federalna obrtnička komora koja nadzire i koordinira rad obrtničkoga sustava u FBiH. U obrtništvu danas imamo više od 50.000 obrta.

 

Prema posljednjim podacima u obrtu je zaposleno više od 57.000 osoba, što je više u odnosu na prošlu godinu kada smo razgovarali. Rast je osjetan, a Obrtnička komora Federacija BiH jedan je od najvećih poslodavaca u državi.

Da, pored vlasnika obrta u obrtništvu je, prema posljednjim pokazateljima, zaposleno 57.350 osoba, što čini oko 12 posto zaposlenosti u Federaciji BiH. Međutim, svakako treba istaknuti činjenicu da zbog prepoznavanja rada menadžmenta OK FBiH kao krovne institucije i menadžmenta županijskih komora imamo sve veći broj dragovoljnih članova iz ostalih gospodarskih subjekata, posebno društava s ograničenom odgovornošću i turističkih djelatnosti. Ti činjenični pokazatelji izdvajaju nas od ostatka gospodarskih djelatnosti u Bosni i Hercegovini. Međutim, u obrtništvu se danas suočavamo i s velikim brojem problema i izazova koje menadžment Obrtničke komore FBiH sustavnim zakonskim normiranjem te pružanjem pogodnosti za obrtništvo pokušava riješiti.

 

Međutim, unatoč rastu, postoji ono što sve muči. Danas je prisutan trend odljeva radne snage iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije pa kako ispred komore to komentirate?

Naravno ni obrtništvo nije imuno na ovaj zbilja krucijalni problem u zemlji, pa i u regiji. Danas se suočavamo s nedostatkom ljudskih resursa u određenim područjima, na što smo upozoravavali proteklih godina, što su analitički pokazatelji koje smo proveli i govorili. Imamo kronične nedostatke iz područja građevinarstva, ugostiteljstva, turizma, ali i ostalih obrtničkih i srodnih djelatnosti, kao i starih i tradicijonalnih zanata. Nažalost negativni trend odlaska u zemlje EU i ostale zapadnoeuropske zemlje je u stalnom rastu i potrebno je učiniti ogromne napore kako bi se taj trend smanjio. Naravno, mobilnost radne snage je uobičajan gospodarski čimbenik, međutim ovdje se radi o nečemu sasvim drugom, svjedoci smo odalaska cjelokupnih obitelji što u konačnici i gotovo svim segmentima gospodarskog i društvenog života ima negativan utjecaj. Kroz razmjenu iskustava i prakse s ostalim zemljama iz okruženja vidimo da je ovo i regionalni problem. Obrtnička komora FBiH je nažalost na ovakav trend upozoravala kroz proteklo razdoblje, te smo koliko nam nadležnosti dopuštaju pokušali i pokušavamo kroz izmjene zakonske legislative, uspostavljanja brze i odgovorne administracije i pogodnosti za obrtnike napraviti stabilno poslovno okruženje.

 

Spominjete probleme, spomenuli ste zakonske odredbe, stoga, s kojim problemima se obrtnici u FBiH susreću i kakav je zakonodavni okvir kada su oni u pitanju?

Trenutno imamo novi prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima koji je u parlamentarnoj proceduri. Obrtnička komora Federacije, zajedno s ostalim županijskim komorama, iznijela je svoje primjdbe, prijedloge i sugestije na nacrt zakona gdje smo decidno ukazali što očekujemo od novog Zakona. Nadamo se da ćemo sve prijedloge uspjeti ugraditi u članke novog Zakona i na tom putu ćemo biti dosljedni cilja, a to je zakon po mjeri obrtnika. Neke od prijedloga podržavamo, dok neke predložene stavke želimo izmjeniti i prilagoditi u svrhu održivosti i prosperiteta obrtništva u budućnosti.

Jedna od ključnih zakonskih odredbi je dosadašnja nemogućnost uvoza i izvoza za obrtnike u FBiH. Prijedlogom zakona ide se u smjeru omogućavanja obrtnicima uvoza repromaterijala i izvoza gotovih proizvoda, odnosno uvoza i izvoza. Skraćuje se procedura registracije obrtničke djelatnosti s 15 na sedam dana, a prvi put se uvode sankcije i zaposlenicima Uprave ako na vrijeme ne urade svoj dio posla. Ono što muči obrtnika je i odgovornost za cjelokupnu imovinu, za razliku od ostalih gospodarskih subjekata koji odgovaraju visinom osnivačkog kapitala. Novim zakonom predviđa se oslobađanje obrtnika obveze da u izvršnom postupku odgovaraju svojom temeljnom imovinom za rad i nužnim smještajem obrtnika i njegove obitelji. Pitanje obrazovnog dijela formalnog obrazovanja obrtnika je pojednostavljeno i tržište će odrediti tko je uspješan u pojedinim djlatnostima. Također, problemi s kojima se obrtništvo susreće vezani su i uz druge zakone, kao što su pitanje korištenja bolovanja više od 42 dana, poreza i doprinosa, problemi registracije djelatnosti koja se istodobno bavi servisom i prodajom, odnosno traženjem dviju registracija na temelju dvaju zakona, nemogućnost odbijanja rashoda od prihoda. Tu pokušavamo staviti obrtnika u ravnopravan gospodarski i pravni položaj. Naravno isto smo učinili i s prijedlozima zakona koje se dotiču izravno ili neizravno poslovanja obrta kao što su prijedlozi zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, prijedloga zakona o doprinosima FBiH, nacrt zakona o elektronskom potpisu FBiH i dr.

 

Prošle godine dosta se govorilo o projektima koje je Obrtnička komora pokrenula. Možete li nam navesti pozitivne primjere iz prošle godine?

Obrtnička komora Federacije BiH kao jedan od strateških ciljeva stvaranja povoljnijeg okruženja za rad obrtništva ima i osiguravanje pogodnosti za obrtničku djelatnost. Sporazumi koje smo potpisali s nekim od naftnih kompanija koncem 2017. godini gdje je obrtnicima omogućena pogodnost pri kupnji nafte i naftnih prerađevina u iznosu od 9 feninga po litri goriva, uvelike je olakšalo poslovanje obrtnika, posebno onih koji u svom poslovanju koriste veće količine goriva. Prva projektna faza uspješno je provedena u 2018 godini i nastavlja se dalje implementirati. Analitički pokazatelji ukazuju na činjenicu da je u 2018. godini kroz navedeni projekt realizirana potrošnja od više od 950 tisuća litara, gotovo milijun litara obrtnici su realizirali preko navedeng projekta, te ostvarili značajne uštede u poslovanju. Puni kapacite realizacije projekta predviđamo u drugom kvartalu tekuće godine.

Također, s nekima od osiguravajućih tvrtki, koje djeluju na području BiH, omogućili smo obrtnicima povoljnije stope osiguranja koje se odnosi na osiguranje imovine, vozila, osiguranje zaposlenika od ugovorenih rizika te drugih oblika osiguranja u ovisnosti o iskazanoj potrebi za njima. Na temelju potpisanog sporazuma o suradnji između OK FBiH i jedne od banaka u BiH omogućili smo obrtnicima posebnu liniju “financiranja obrtnika”. Obrtnici, iako čine 12 posto zaposlenosti u FBiH, do sada nisu bili prepoznati kao stakeholderi bankarskoga sustava. Najveći krivac za to je specifičnost pravnog statusa obrtnika te sama obrtnička registracija. Međutim kroz aktivnosti projekta preko milijun i dvjesto tisuća konvertibilnih maraka je plasirano obrtnicima. Nadamo se kako će to potaknuti i ostale banke da se ozbiljnije potrude oko ovog investicijskog tržišta. Također, imamo veliki broj organizacija i institucija s kojima imamo potpisane sporazume, koji obrtnicima nude dodatne pogodnosti, kako u zemlji tako i u regiji. Istaknuo bih odličnu suradnju s Hrvatskom obrtničkom komorom te Obrtno-poduzetničkom zbornicom Republike Slovenije, gdje na regionalnoj razini nastojimo stvoriti povoljne uvjete za rad i djelovanje ove grane gospodarstva. Obrtnička komora FBiH provela je više ciljanih kampanja s tematikama “Sprečavanja rada na crno”, “Unaprjeđenje obrtničkoga sustava u Federaciji Bosne i Hercegovine”, “Zakon po mjeri obrtnika” i dr., kojima je cilj bio rješavanje navedene problematike i informiranje javnosti o problemima s kojima se susreće obrtnički sustav. Također možemo istaknuti i Projekt „Obrtnik na sajmu“ gdje smo na dosta sajmova kao što je: Međunarodni sajam Gospodarstva u Mostaru, Međunarodni sajam poduzetništva i obrta Grapos-expo u Gračanici, Međunarodni sajam Eko-Bis u Bihaću, Međunarodni sajma poduzetništva i obrta "Bosp - Expo 2018" u Brčkom, Sajam starih i tradicionalnih zanata u Goraždu i dr. respektabilnim sajmovima omogućili obrtnici besplatan izložbeni prostor i mogućnost nastupa, te sklapanja polova. U razgovorima s vladinim i međunarodnim organizacija dogovaramo veća poticajna sredstva za obrt i obrtništvo.

 

Koliko se vidi iz medija Komora nastoji djelovati i na javna poduzeća i ustanove?

Jedan od segmenata djelovanja usmjeren je k javnim institucijam i tvrtkama u svrhu stvaranja povoljnog poslovnog okruženja za obavljanje gospodarske djelatnosti. Još prije nekoliko godina uspjeli smo zajedno s ostalim partnerima iz gospodarstva i nekim od međunarodnih organizacija zaustaviti pokušaj bankovnog sektora da obrtnici i gospodarstvenici moraju svaki dan polagati dnevni utrošak u banke i plaćati provizije bankama, što je izravno obrtništvu uštedjelo desetke milijuna maraka. Kroz 2018. Federalna komora i županijske komore uputile su veliki broj zahtjeva prema institucijama čije se djelovanje odnosi na obrt i srodne djelatnosti. Upravo prije desetak dana uspjeli smo u suradnji s Udrugom poslodavaca i ostalim stakeholderima zaustaviti najavljeno povećanje cijene električne energije za male poduzetnike i obrtnike od strane Elektroprivrede BiH.

 

Koja bi bila poruka za kraj, vas kao glavnog tajnika Obrtničke komore FBiH i, općenito, te institucije?

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine aktivno nastoji sudjelovati u gospodarskom životu Bosne i Hercegovine. Želimo doprinijeti u procesu oporavka i modernizacije ekonomije u cilju jačanja održivog, učinkovitog, pravednog i stabilnog ekonomskog rasta, otvaranja radnih mjesta te stvaranja održivog društvenog okruženja. Još je jedna godina iza nas, a obrtništvo je ponovno dokazalo kako je veliki nositelj gospodarstva. Ono je marljivost, upornost i različitost, tradicija i obitelj. Vrline koje se njeguju i čuvaju godinama. Obrtnici su odlučni izboriti se za svoje mjesto na domaćem i međunarodnom tržištu. U godini koja je ispred nas činit ćemo sve kako bismo obrtništvu vratili mjesto koje mu pripada i ugled koji zaslužuje. U ime Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine i svoje osobno obrtnicama i obrtnicima, njihovim obiteljima, poslovnim partnerima, suradnicima, svim građanima, kao i djelatnicima cijelog komorskoga sustava, od srca želim sretnu i uspješnu novu, 2019. godinu.

 

Grude.com/Večernji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio