FOTO: Grude su prelijepe u snijegu! Čeka li stari snijeg novi!?

Datum objave: 12.01.2019   Broj čitanja: 1744
U noći s utorka na srijedu Hercegovinu je zabijelio snijeg, a palo je od 10 do 30 centimetara, ovisno od područja.
FOTO: Grude su prelijepe u snijegu! Čeka li stari snijeg novi!?

 

Stara hercegovačka izreka kaže, da snijeg koji se skroz ne otopi, u malo vremena, čeka drugi. U Grudama snijega još ima, a čeka li drugi pokazat će idući dani. Europski centar za srednjoročne prognoze vremena najavio je najnestabilnije vrijeme u razdoblju od 20. siječnja do 18. veljače, a hoće li snježan fronta pogoditi područje Hercegovine ostaje nam za vidjeti.

 

Yr.no koji je za nadolazeći ponedjeljak u Grudama prognozirao snijeg, sada prognozira kišu.

 

Uz nekoliko fotografija snježnih Gruda portal Grude.com vam donosi povijesne činjenice vezane za ovo mjesto.

 

Selo Grude spominje se još 1575. godine u sudskom rješenju mostarskog kadije, a poznati hercegovački novinar i Večernjakov kolumnist, autor nekoliko knjiga Frano Vukoja ističe da je samo područje, kad se sagleda kompletna općina Grude, bilo naseljeno još u prapovijesti. "U Ravlića pećini u Drinovcima pronađeni su tragovi života iz vremena kasnog neolitika. Rimljani su u 1. stoljeću poslije Krista izgradili vojnu cestu Salona – Narona i vodila je preko grudskog područja. Šamatorje u Gorici slovi kao nalazište kultura različitih razdoblja od prapovijesti i antike do srednjeg i novog vijeka", pisao je povjesničar, arheolog, filolog i novinar, te višestruki pobjednik kultne Kviskoteke Radoslav Dodig iz Ljubuškog.

 

Profesor Marko Vego piše kako su Grude dobile naziv po mnoštvu gomila od kamena, koje su nastale još u ilirsko doba. Područje Gruda dio je niske Hercegovine do 500 metara nadmorske visine, a povijesno gledano, grudski kraj pripada Donjoj Bekiji. Gornja i Donja Bekija obuhvaćaju prostor od Imotskog i Duvna do Veljaka u ljubuškoj općini i Ljubotića u području općine Široki Brijeg te od brda Ljubeč do Vran-planine i Čvrsnice. To je danas uglavnom područje Posušja i Gruda te dijela Širokog Brijega. Bekija je u srednjem vijeku pripadala jedno vrijeme Humskoj Zemlji, te Hrvatskoj i Raškoj, ali i bosanskim kraljevima. Padom Hercegovine pod tursku vlast nastaje veliko iseljavanje katoličkog življa. Godine gladi, posebno 1666. i 1740., dodatno su opustošile područja današnje općine Grude.

 

Međutim opstalo se i ostalo se na tisućljetnim ognjištima.

 

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Oooooo13.01.2019 02:21 sati
    I jak
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio