Petar Krešimir iz Mostara: Downov sindrom mi nije prepreka u obavljanju poslova

Datum objave: 13.01.2019   Broj čitanja: 214
U BiH živi više od tisuću osoba s Down sindromom, međutim neznatan broj njih je zaposlen. “Power” je naziv projekta koji je osobama s invaliditetom pružio priliku za posao i da pokažu društvu koliko mogu biti korisni, piše N1.
Petar Krešimir iz Mostara: Downov sindrom mi nije prepreka u obavljanju poslovaNjih 11 radi svoj pripravnički rad na području Mostara i Sarajeva u različitim poduzećima, ustanovama i organizacijama.U 8 sati započinje radni dan Petra Krešimira iz Mostara. Svako jutro s uzbuđenjem i radošću ide ka svom radnom mjestu. Posao je dobio kao pomoćni kuhar u dječjem vrtiću u koji je i sam nekad išao. Ovo je njegovo prvo radno iskustvo. Svoju radost zbog zaposlenja kaže ne može opisati."Ovdje mi je odlično, super ambijent, ugodno se osjećam, ovo je za mene uspjeh u životu", rekao je Petar Krešimir.Završio je osnovnu i srednju školu, a želja mu je uvijek bila postati kuhar. Svaki dan u kuhinji vrijedno radi po četiri sata. Otkriva što je danas na meniju."Riža i piletina, mada djeca najviše vole makarone", kazao je.Petar dokazuje da Downov sindrom za njega nije prepreka u obavljanju radnih zadataka. Kaže, tko želi raditi - za njega uvijek ima posla.


"Može uzeti lopatu i krampu, ima se što iskopati. Nije sve u novcu ima nešto u ljubavi, obitelji, u zajedništvu", dodao je.


Pored Petra, još deset osoba sa invaliditetom dobilo je posao. Svoj pripravnički rad u trajanju od jedne godine obavaljaju u različitim tvrtkama i organizacijama. U dječjem vrtiću u kojem radi Petar nadaju se da će tu ostati i po okončanju pripravničkog staža."Prvo njih treba osnažiti u njihovom uvjerenju da oni uistinu mogu raditi, jer cijela poruka društva je da ne mogu i da ne znaju, a onda kad dođu treba im pokazati da ih se tretira kao i sve druge zaoslenike, tako da smo mi s Petrom jako zadovoljni, on nam je jedna nova nota radosti u poduzeću", kazala je Danijela Kegelj, ravnateljica Dječjih vrtića Mostar.Saradnja između poslodavaca i osoba sa invaliditetom omogućena je u okviru projekta "POWER" koji finansira Evropska unija, a implementira Caritas Bosne i Hercegovine. U pitanju je kratkoročna prilika osobama s invaliditetom za razvijanje profesionalnih vještina i stjecanje radnog iskustva.Međutim Petar se nada da njegova sreća neće kratko trajati, jer na putu zapošljavanja, osobe s invaliditetom kaže često nailaze na mnoge stigme i predrasude.

 

Pogled.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio