Preminuo je fra Ivo Božić

Datum objave: 13.01.2019   Broj čitanja: 565
U nedjelju, 13. siječnja 2019. godine, u županijskoj bolnici u Orašju preminuo je bosanski franjevac i svećenik fra Ivo Božić u 82. godini života, 61. godini redovništva i 54. svećeništva, piše “Franjevačka prisutnost u Bosni”.
Preminuo je fra Ivo Božić

 

Fra Ivo je rođen u Orlovom Polju, župa Tramošnica, 29. kolovoza 1937. godine. Krsno ime Ivo zadržao je i u redovništvu. Osnovnu školu završio je u rodnom jestu, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Godinu novicijata proveo je u Kraljevoj Sutjesci nakon čega je 15. srpnja 1958. položio jednostavne zavjete. Svečane zavjete položio je u Sarajevu 16. srpnja 1964. godine. Filozofsko-teološki studij završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu nakon čega je 2. svibnja 1965. zaređen za svećenika.

 

Cijeli svoj svećenički život proveo je u inozemstvu radeći s njemačkim vjernicima, ali i u pastoralnoj brizi za naše vjernike koji su u potrazi za boljim životom otišli u daleki svijet. Najprije je bio pastoralni pomoćnik u Düsseldorfu, zatim župni vikar u župama Essen, Bochum, Gelsenkirchen-Rotthausen, te kao župnik u župama Essen, Wehingen, Dailingen, Pfedelbach i Palling. Posljednje godine života proveo je u franjevačkom samostanu u Tolisi.

 

Fra Ivo je bio dobar poznavatelj njemačkog jezika. Godine 1972. položio je državni ispit za tumača i sudskog prevoditelja. Svojim znanjem pomagao je našim brojnim iseljenicima u sređivanju papirologije kod njemačkih vlasti te poučavajući ih njemačkom jeziku.

 

Sveta misa zadušnica za pokojnoga fra Ivu je u utorak 15. siječnja u samostanskoj i župnoj crkvi u Tolisi u 13 sati. Nakon svete mise bit će sprovod u samostanskom groblju u Tolisi.

 

Franjevačka prisutnost u Bosni

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio