Povijesni sastanak: Grabar Kitarović i Erdogan protiv Komšića! BiH ne ide naprijed

Datum objave: 16.01.2019   Broj čitanja: 821
Daytonski sporazum je u svoje vrijeme bio dobar jer je donio mir, no treba ga mijenjati jer Bosna i Hercegovina ne ide naprijed, rekao je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Ankari.
Povijesni sastanak: Grabar Kitarović i Erdogan protiv Komšića! BiH ne ide naprijed

 

Predsjednica je boravila u jednodnevnom državnom posjetu Turskoj, koji je otpočela odavanjem počasti na grobu Mustafe Kemala Ataturka, nastavila sastankom s predsjednikom turskog Binalijem Yildirimom, te završila dvosatnim razgovorom s turskim predsjednikom.

 

- Utvrdili smo da Daytonski sporazum nije adekvatan i ne pomaže BIH u napretku. Želimo da BiH s Bošnjacima, Srbima i Hrvatima bude jaka zemlja koja će napredovati u miru - kazao je Erdogan. Turski se predsjednik založio za ponovnu aktivaciju trilateralnog mehanizma koji čine Hrvatske, Turske i BiH, koje su u tom formatu od 2010. do sad održale sedam sastanaka.
 
 
- Trilateralni mehanizam je veoma važan, iako smo ga zapostavili - rekao je Erdogan koji očekuje da će se ponovno aktivirati nakon osnutka vlade BiH. Na pitanje novinara o izborima, odnosno o izboru hrvatskog člana u predsjedništvo BiH bošnjačkim glasovima, turski je predsjednik kazao kako su izbori volja glasača i da ne može odgovoriti koliko je Bošnjaka glasalo za Željka Komšića kojega Hrvati u BiH ne prihvaćaju kao svog legitimnog predstavnika. - Naš je cilj na osnovu ovakvog rezultata postići kompromis - rekao je.

 
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako će Hrvatska ustrajati na dijalogu, ali i inzistirati na provedbi odluke Ustavnog suda o izbornom zakonu u BiH, dodavši kako se slaže s novinarskom konstatacijom o puzajućim promjenama Daytonskog sporazuma. - Nastavit ćemo pružati našu potporu BiH, ali i zagovarati ne samo formalnu jednakost njezinih naroda. Mora se osigurati demokratsko pravo svakog od triju naroda da izaberu svoje legitimne predstavnike - kazala je predsjednica.
 
 
Iako su Hrvatska i Turska u isto vrijeme otvorile pregovore za članstvo, put Ankare brzo je zaustavljen, uz brojne kritike iz Bruxellesa o kršenjima ljudskih prava. Ipak, Erdogan u Zagrebu vidi snažnog zagovaratelja Turske u EU, što je potvrdila i predsjednica, kazavši da će ta tema biti na dnevnom redu hrvatskog predsjedanja EU. Erdogan je najavio kako će uskoro doći u Zagreb s brojnim gospodarstvenicima, a kao cilj postavio je povećanje trgovinske razmjene koja bi sa sadašnjih 500 milijuna dolara trebala porasti na milijardu godišnje. Prostora za suradnju ima u energetici, prometnoj povezanosti i prehrambenoj industriji. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula da su brojne hrvatske tvrtke stekla za svoje proizvode certifikat halal te ih mogu izvoziti u muslimanske zemlje poput Turske.
 
 
Vecernji.hr
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio