Akcija Maslenica bila je prekretnica

Datum objave: 21.01.2019   Broj čitanja: 478
Akcija Maslenica za Zadrane ja značila kraj dvogodišnje agonije gotovo svakodnevnih granatiranja..
Akcija Maslenica bila je prekretnica

 

Obilježava se 26 godina vojno-redarstvene operacije Maslenica kojom je oslobođeno trinaest sela u zadarskom zaleđu, tjesnac Novsko ždrilo, baza Zemunik, zračna luka Zadar te ponovno uspostavljena prometna komunikacija između sjevera i juga zemlje.

 

Prije 26 godina Zadrane je probudila uzbuna, bio je to jasan znak da je u zaleđu počela velika bitka. Jutros se na zadarskim gradskim ulicama mogla čuti limena glazba, svečana koračnica, u znak velike pobjede Hrvatske vojske. U akciji Maslenica poginulo je 127 hrvatskih branitelja, na spomen-obilježjima njima u čast su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

 

Akcija Maslenica za Zadrane ja značila kraj dvogodišnje agonije gotovo svakodnevnih granatiranja, u širem kontekstu bila je sudbonosna - bilo je to povezivanje hrvatskog sjevera i juga u vojnom značenju, akcija Maslenica bila je prva velika ofenzivna akcija koja je na neki način bila prekretnica u Domovinskom ratu.

 

Zbog kiše nije održan poznati defile 188 zastava raznih postrojbi koje su sudjelovale u samoj akciji, ali i u cijelom Domovinskom ratu. Međutim, to neće umanjiti i ovo 26. obilježavanje same akcije. U Zadru su mnogobrojna izaslanstva - osim ministara (Damir Krstičević i Tomo Medved), tamo je i umirovljeni general Ante Gotovina u svojstvu izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.


(HRT)

 

Akcija Maslenica bila je prekretnica
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio